USA WASHINGTONEksborgmester Rudy Giulianis fargerike privatliv er blitt et tema i den stadig mer intensive kampanjen vel en måned innen velgerne i Iowa treffer den første avgjørelse om hvem som skal settes på kurs mot Det hvite hus.Det politiske magasin Politico.com har avslørt at Giuliani, mens han var New Yorks borgermester, fikk bokført titusenvis av dollar via storbyens forskjellige avdelinger, skjønt det var snakk om utgifter til livvaktene hans.Utgiftene oppsto da Giuliani minst 11 ganger smatt ut av byen til Long Island-forstaden Southampton for å besøke sin nye venninne Judy Nathan, som senere ble hans tredje kone.De mange besøkene som fant sted, mens Giuliani bodde i den offisielle borgermesterresidens med sin andre hustru Donna Hanover, har lenge vært kjent. Det samme gjelder utgiftene til livvaktene, som beløp seg til titusenvis av dollar. AVSLØRER.

Alle spørsmål om livvaktene, som en New York borgermester har 24 timer i døgnet, er inntil nå blitt avvist med påstander om at de ikke kunne kommenteres av sikkerhetsgrunner. Nå har Politico.com imidlertid fått adgang til dokumenter som avslører en høyst usedvanlig bokføring.Eksperter har lenge forutsagt at eksborgermesterens privatliv, og ikke minst hans behandling av Donna Hanover, kunne bli et problem for ham i forhold til de konservative republikanske velgerne. Uten deres støtte er hans sjanser for å vinne eller få bare gode resultater i Iowa 3. januar og fem dager senere i New Hampshire meget små.De nye avsløringer av den usedvanlige regnskapspraksisen betraktes som så alvorlig at Giuliani ble tvunget til å kommentere den, da han debatterte med sine sju rivaler til posten som det republikanske partis presidentkandidat.Giuliani fastslo i første omgang at han ikke hadde hatt noe å gjøre med regnskapene, og at de, så vidt han visste, var ganske korrekte. Tidligere medarbeidere tilføyer at ingen forsøkte å skjule noe.Men det er imidlertid ikke gitt noen forklaring på hvorfor utgifter til borgermesterens livvakter plutselig skulle belaste regnskaper for mindre avdelinger, som ikke hadde den minste forbindelse til besøkene i Southampton. UHELDIG.

For Giuliani gjenoppfriskes den gamle saken på det uheldigst tenkelige tidspunkt. Skjønt meningsmålinger på landsplan gir ham et klart forsprang, står han svakt i både Iowa og New Hampshire, hvor den tidligere Massachusetts guvernøren Mitt Romney leder. I begge stater har religiøst konservative avgjørende innflytelse på valgutfallet.Debatten mellom de åtte republikanske kandidater ble da også dominert av usedvanlig skarpe sammenstøt mellom de to toppkandidatene. Romney beskyldte Giuliani for å ha gjort New York til et fristed for ulovlige innvandrere.Eks-borgermesteren svarte igjen med en påstand om at Romney hadde gjort guvernørboligen til et slikt fristed. Det var en henvisning til at gartnere ansatt av et privat firma ikke hadde hatt korrekt arbeidstillatelse i USA.Ordvekslingen, som utløste fyrop rettet mot Giuliani, demonstrerte den skjerpede tonen og understreket at nettopp innvandringspolitikker et ømt punkt for republikanske kandidater. Tekst: Klaus JustsenJyllands-Posten