KRISTIANSAND: Hullet i veggen var det bare å mure igjen, skal selgeren ha sagt under visning i september i fjor.

— Naboen bor ute på trappa både vår, sommer og høst. Han har ikke innlagt vann, og gjør sitt fornødne i nabolaget, avføringen tømmer han i bekken bak husrekka. Han benytter saksøkers utendørs vannkran, har tannbørsten hengende i et tre og går inn i saksøkers kjeller gjennom et hull i kjellerveggen, sier advokaten til den 45 år gamle kvinnen som kjøpte rekkehuset i september i fjor.

— I tillegg skal naboen ha tatt bildekk fra kvinnens kjeller og fraktet dem inn i sitt hus.

— Dette er helt ukjente forhold for min klient , sier advokat Arne Meidell i AmTrust International Underwriters Ltd, som representerer selger.

Retten var i dag på befaring i forbindelse med et husskjøp som ifølge kjøperen er et klassisk katta i sekken-kjøp. Selger mener kvinnen har kjøpt katta uten sekk, og at hun har tredd sekken over katta i etterkant.

- Var tema på visning

— Den noe spesielle naboen var et tema på visning. Alt søppelet som flyter på utsiden av huset, kan alle se som går forbi huset. Kjøperen har kjøpt en risiko, mener Meidell.

I tillegg mener selgerens advokat at urineringen på andres eiendom er totalt ukjent for selger.

— Dersom alle de forholdene som saksøker har anført medfører riktighet, mener jeg det er grunn til å spørre hvor kommunen er i denne saken, sier han.

- Uhørt

Kjøperens advokat mener det er uhørt å skylde på kommunen, og mener selger bevisst har unnlatt å fortelle kjøper om alvorsgraden av naboens oppførsel, samt gitt uriktige opplysninger om hullet i kjelleren.

— Selger har opplyst til min klient at det bare var å mure igjen hullet i kjelleren. Det har både LOS og Agder Energi satt en stopper for.

Kjelleren var nemlig fellesområde i det som tidligere var et sameie, nå er leilighetene frittstående enheter. Sikringsskapet til naboen er montert inne i kvinnens kjeller, og følgelig kan ikke hullet, som er 1 m x 2,30m - eller like stort som en dør - mures igjen.

- Hindres av myndighetene Naboen, som har bodd i huset siden 1984 etter at han arvet det, vil selv gjerne forklare seg til fvn.no.

— Jeg har ikke inntektsmuligheter, på grunn av myndighetens uvilje til å tilrettelegge forholdene for oss kystfiskere. Hadde jeg opprettholdt driften, ville jeg ha tapt alt, og til slutt hadde huset mitt endt på tvangsauksjon. Jeg er overkjørt av det offentlige, mener han.

Selv lover han å rydde opp i søppelet på eiendommen så raskt regjeringen fester grepet og rydder opp i EØS-reglementet for kystfiske. Han ønsker ikke å ta imot tilbud om uføretrygd.

— Jeg er jo ikke syk, jeg er arbeidsfør, sier han.

- Bagateller

Naboen betegner forholdene rundt huset som " bare bagateller". Selv sier han at han holder seg for seg selv, og plager ikke noen av naboene sine.

— Har du et godt forhold til naboene dine?

— Vi har så godt som ingen dialog, men jeg har aldri gjort dem noe vondt, og har aldri lagt hånd på noen, sier mannen.

I morgen skal forsvaret holde sin prosedyre i tingretten, og det blir en travel dag for prosessfullmektig Stallemo:

— Vi har fem vitner, så det blir en utrolig stram tidsplan, sier han.

Dom i saken kan ventes om et par ukers tid.