Bakgrunnen for konstateringen er at innen få år kan ned mot bare én av ti norske gutter komme til å gjennomføre tradisjonell førstegangstjeneste.

Ifølge Aftenposten ønsker Forsvaret i nær framtid totalt rundt 7.500 ungdommer i førstegangstjeneste. Rundt 2.500 av disse vil bli øremerket Heimevernet (HV). Cirka 15 prosent av alle som skal ut i førstegangstjeneste, altså rundt 1.000 personer, skal være jenter.

I tillegg kommer et visst naturlig frafall underveis i førstegangstjenesten, blant annet som følge av studier. Forsvaret vil derfor raskt nærme seg en situasjon der bare hver tiende gutt kan komme til å gjennomføre tjenesten.

Villet reduksjon

Forsvarssjef Sverre Diesen fastslår at Forsvaret ønsker å redusere førstegangstjenesten betydelig.

– I årene som kommer blir det avgjørende å finne balansen mellom vernepliktige og vervede, sier Diesen.

Forsvarssjefen minner om at verneplikten innebærer en plikt til å stå til disposisjon, ikke til å tjenestegjøre. Han mener verneplikten må vurderes i forhold til hva den skal brukes til.

Allmenn verneplikt basis

Forsvarsministeren gjør det klart at regjeringen baserer seg på at den allmenne verneplikten skal opprettholdes, men tilpasset en ny tid.

– For at Forsvaret skal opprettholde sin legitimitet i befolkningen, er det nødvendig med allmenn verneplikt. En viss andel må derfor gjennomføre førstegangstjenesten. Men det kan alltid diskuteres om andelen burde være høyere enn i dag, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Hun minner også om at den allmenne verneplikten består i at alle menn mellom 19 og 44 år står til disposisjon for Forsvaret.

– Førstegangstjenesten må tilpasses de behov Forsvaret har og mulighetene til å gi soldatene en meningsfull tjeneste, understreker hun.

Behovet avgjørende

Landstillitsvalgt for de vernepliktige Aksel Sjøstedt sier at soldatene er best tjent med at antallet som gjennomfører førstegangstjeneste bestemmes av Forsvarets behov.

– Dette betyr ikke at antallet soldater i førstegangstjeneste stadig kan senkes nedover mot nullpunktet. Går man bort fra tanken om at førstegangstjenesten skal være allmenn, enten man skal bli offiser eller delta i internasjonale operasjoner, vil førstegangstjenesten bli så utvannet at det kan bli aktuelt heller å avvikle den, sier Sjøstedt.