KVINESDAL: Foreløpig har 17 personer fra Kvinesdal Arbeiderparti meldt seg som vakter på festivalen. Seks av disse sitter i kommunestyret.

— Vi vil stille opp for de som prøver å få til noe i kommunen. Jeg synes det er bra å se hvordan festivalen som vi bevilger penger til fungerer, sier leder i Kvinesdal Ap, Nils Harald Rennestraum, til fvn.no.

På grasrota

Politikerne skal i hovedsak stå vakter på Øyesletta under festivalens siste dag, lørdag 14. juli.

— Vi kommer ned på grasrota, bokstavlig talt, sier Rennestraum, som ikke tror hovedband som D.A.D, Kamelot og TNT blir for hard kost for politikerne.

— Jeg er ikke gammel. Spesielt flere av bandene på torsdagskvelden er noe av det en 48-åring kan høre på, sier Ap-lederen, og sikter til The Kids og regionens egne Luxus Leverpostei.

Kommunen har dette året bevilget 100.000 kroner til festivalen, dobbelt så mye som i fjor. I tillegg har festivalen mottatt ytterligere 55.000 skattekroner. 15.000 kommer fra fylkeskommunen, mens 40.000 er gitt fra Norges kulturråd. Totalt har festivalen i år et budsjett på 2,5 millioner kroner.

- Sporty

— Vi har også en del mindre sponsorer. Alt dette gjør at vi ser lyst på årets festival. Vi har lagt opp til at vi ikke trenger flere publikummere enn i fjor for at dette skal gå rundt, sier festivalsjef Kjell Arne «Kelly» Aamodt.

Festivalen ble arrangert for første gang i fjor. Da var nærmere 2500 besøkende innom festivalområdet, uten at det ble meldt om problemer fra vaktene. Festivalsjefen er imidlertid glad for at lokalpolitikerne nå engasjerer seg i vaktholdet.

— Vi tar imot alt med takk. Det er veldig sporty av dem. Vi trenger fortsatt flere vakter for å gjøre festivalen sikrest mulig. Vi har vakthold døgnet rundt, sier Aamodt til fvn.no.

Ordfører Odd Omland (Ap) skal åpne årets festival, i tillegg til å være vakt. Han lovpriser ildsjelene bak arrangementet.

— Det er blitt en seriøs festival. Mange ildsjeler har lagt ned mye dugnadsarbeid. Festivalen er med på å sette Kvinesdal på kartet, sier han.

Vil på statsbudsjettet

For å sikre økonomien til festivalen, vil kommunen og Ap nå forsøke å få den inn på statsbudsjettet fra 2008. I forbindelse med kulturminister Trond Giskes besøk under Quartfestivalen, skal representanter fra festivalen og kommunen legge fram arrangementet i håp om mer støtte.

— Vi kan ikke forvente at ildsjelene skal drive dugnadsarbeid i årevis uten økonomisk støtte. Vi vil først få festivalen inn på Norges kulturråd sitt budsjett, deretter på statsbudsjettet, sier Omland, som er usikker på hvor stort beløp festivalledelsen kan vente seg.

— Det kan nok bli noen hundre tusen, sier han.

— Kvinesdal skal satse på kultur som en direkte følge av at E 39 forsvant. Dette for å få folk til å bo i kommunen. Det samme gjelder turisme. Rockefestivalen bygger opp om begge deler, og det er viktig å støtte de som tør å satse, sier Ap-leder Rennestraum.

Festivalsjef Aamodt mener mer støtte fra staten vil bety mye for festivalen.

— Det har alt å bety. Vi kan heve festivalen år for år etter hvor mye vi har i budsjett, sier han.

Vil ikke ha stunt

Under fjorårets festival kledde to strippere seg nakne og simulerte oralsex på scenen. Ordfører Odd Omland innrømmer at han ikke likte stuntet, men sier at dette ikke har vært diskutert verken i forbindelse med tilskuddet fra kommunen eller engasjementet rundt å få festivalen på statsbudsjettet.

— Det er ikke slikt vi ønsker på festivalen, men det er vel det eneste som var å utsette på arrangementet i fjor. Akkurat det bør de unngå i år, sier han.

Festivalledelsen har imidlertid tatt saken i egne hender i år, og fått inn et eget punkt i kontraktene med artistene for å unngå flere sexstunt .