KRISTIANSAND: — Det er et helt hårreisende utspill, som vitner om hvilke menneskeholdninger FRP har, sier SVs Melissa Jocelyn Lesamana.

FRPs ordførerkandidat, Tor Sigbjørn Utsogn, vil be bystyret og Politidirektoratet endre politivedtektene i kommunen slik at det lokalt vil være mulig å forby tigging.

— Det er en enkel løsning som vil skade mer enn den gagner, sier SVs Melissa Jocelyn Lesamana til fvn.no.

Hun mener politikerne og kommunen bør grave dypere for å få bukt med problemet.

— Vi bør finne en løsning som gjør at disse menneskene kommer seg ut i arbeid og får et sted å bo, slik at de slipper å sitte på gata og tigge, sier hun.

Spekulasjoner om bakmenn

Tor Sigbjørn Utsogn mener kyniske bakmenn står bak tiggingen som foregår i Kristiansand, og at pengene ikke kun går til å fø tiggernes familier.

— Dette er bare spekulasjoner, sier Lesamana.

Hun tror at tiggernes situasjon vil bli mye vanskeligere dersom et forbud innføres, spesielt hvis det er bakmenn som styrer dem.

— Vi vet jo aldri hva disse bakmennene er i stand til. Hvis de ikke lengre mottar penger fra tigging, kommer de til å gjøre større grep for å få sitt utbytte, sier hun.

Mister levebrødet

Dersom tiggerne sitter med plastkrus på gata eller spiller trekkspill kun for å skaffe penger til seg og sin familie, mener Lesamana det er respektløst å ta fra dem levebrødet.

— Hva skal de da gjøre?, spør hun.

Hun innrømmer at et forbud kan få tiggerne til å dra ut av landet.

— De drar kanskje til Danmark eller Sverige og starter på nytt der. Det betyr ikke at vi får bukt med problemet, påpeker Lesamana.

Fokusere på fattigdom

Hun synes det er et desperat trekk av FRP å bruke tiggingen i valgkampen.

— Man skal ikke trekke inn andres elendighet i valgkampen. Vi burde heller fokusere på fattigdommen i landet i sin helhet, både blant nordmenn og utlendinger som er her. Vi burde satse på langvarige tiltak for å gjøre noe med situasjonen, sier hun.

Lesamana forstår at noen synes det er ubehagelig å bli møtt av tiggernes klirrende krus når de går på gata, og påpeker at det er opp til hver enkelt om de vil gi dem penger.

— Folk bør følge sin egen samvittighet. Jeg synes selv det kan være ubehagelig med tiggere, men så tenker jeg at det er mye mer ubehagelig for dem å sitte der og tigge. Derfor gir jeg alltid penger hvis jeg kan, sier hun.