"Willoch må skjerpe seg," mener en fvn.no-leser

KRISTIANSAND: — Hva er din forklaring på holocaust, Willoch? Var det jødene som var problemet? spurte en av de fremmøtte.

— Nei, dette reagerer jeg meget sterkt på. Jeg har aldri antydet noe slikt, og jeg forlanger en unnskyldning! svarte Willoch.

— Dette er fælt! Jeg levde på denne tiden og hadde jødiske venner. Nei, dette går over grensen. Også jeg har lov til å bli sint! sa Willoch.

Ordstyrer Per Jarle Hellevik roet ned situasjonen og ba spørsmål-stillerne være forsiktige med ordbruken.

Mener jødehatet ble tent etter 1948

Ifølge Kåre Willoch ble jødehatet tent i den arabiske verden først etter 1948. - Antisemittismen slo ikke ned i den arabiske verden før Israel drev palestinerne ut av sitt eget land, sa Willoch til en fullsatt Byhall i kveld.

Willoch deltok på debattmøtet om Israel og situasjonen i Midøsten sammen med Jan B. Rødner, en av stifterne av Med Israel for Fred (MIFF), onsdag kveld. Interessen for debattmøtet var stor, og mange måtte stå.

— Det hevdes hele tiden at Israel er blitt utsatt for angrepskrig opp gjennom årene, men det stemmer ikke. De har selv gått til angrep, og har hatt utallige muligheter til å slutte fred med araberne - allerede i 1967, rett etter seksdagerskrigen.

Willoch mener det er stort sett er araberne som har tilbudt Israel fred og land en rekke ganger.

- Bruker klassisk anti-Israel-pr-byrå-argumenter

— Men nei, Israel vil alltid ha mer, sa Kåre Willoch, og fortsatte sitt innlegg med skarpe utfall mot det han betegner som en uforsonlig stat. Deretter trakk Willoch frem beretninger fra krigshandlinger der israelske soldater går løs på palestinsk sivilbefolkning.

— Kåre Willoch bruker klassiske anti-Israel-pr-byrå-argumenter. Han påstår at før 1948, myrdet jødiske terrorister palestinere! Hva? Det var jo omvendt, det var araberne som ikke aksepterte FNs grenser og begynte å angripe jødiske bosettinger, sier Israels ambassadør Miryam Shomrat i et intervju med Bergens Tidende tidligere i høst.

En innsender mener Kåre Willoch nå bør bruke mer tid på barnebarna enn å spre løgner.

- Islam har aldri og vil aldri anerkjenne Israel. De ønsker å utslette dem. Dette er både Hamas, Hizbollah , Irans president mfl enige om. Hvordan kan israel forhandle om fred med slike holdninger deres fiender har? skriver Morten Trulsen.

HVA MENER DU? Har Israel seg selv å takke for antisemittismen?

Diskutér her: