KRISTIANSAND: De ble nektet kaffeservering på Herlig Land i Markensgate fordi betjeningen mente de så ruset ut.

– Før jeg hadde fått mulighet til å bestille noe, ble jeg fortalt av bartenderen at vi ikke varønsket på stedet. Han pekte på de to av oss som prøvde å finne et ledig bord og sa at her lukter det langt mer enn alkohol, forteller en fortvilet Rita Moe Hauger til Fædrelandsvennen.

Nykter i ett år

Hun har vært under behandling på Loland Behandlingssenter i ett år, og er nykter. Det samme gjelder de andre tre, som også bor på behandlingssenteret. Torsdag ettermiddag dro gjengen på aktivitetstur til Kristiansand. Planen var å ta en kaffe i Kristiansand etter en svømmeøkt i bassenget på Spicheren treningssenter. To av dem hadde tidligere vært på Herlig Land og likte stedet.

Besøk nummer to ble desto mindre hyggelig.

Krenkende

– Jeg følte meg krenket og reagerte med vantro. Ikke så vi rusa ut og ikke er vi det heller. Vi går på urinprøver hele tiden og er helt rene. Vi opplevde den ansatte som nedlatende og respektløs. Da jeg stilte meg uforstående til avvisningen, ble jeg bare bedt om å roe meg ned. Det var mange andre gjester i lokalet, som også ufrivillig måtte være vitne til dette. Det var rett og slett flaut, sier Moe Hauger.

– Jeg synes det er sjokkerende at folk kan ta feil på den måten og ikke beklage det. De har fått muligheten til å ringe oss, men vi har ikke hørt noe. Det er vanskelig for oss som prøver å komme inn i samfunnet igjen og blir møtt med slike fordommer, sier hun.

Forståelse hos politiet

De fire gikk også til politiet etterpå og hørte om det var noe som kunne gjøres fra deres side. Der ble de møtt med forståelse, men siden Herlig Land i dette tilfellet ikke har gjort noe lovstridig, var det lite de kunne gjøre.

– Vi snakket med dem lenge og de var veldig saklige og oppriktig lei seg. Sånn som de fremstod hos oss er det ingen grunn til å mistenke dem for å være ruset. Vi ser ingen grunn til at de skulle bli bortvist på den måten, men restauranter bestemmer selv hvem de ønsker å servere og ikke, så Herlig Land har ikke gjort noe ulovlig her, sier vaktleder hos politiet i Kristiansand, Hans Gaukstad.