MANDAL: Natt til 11. august i år, under Skalldyrfestivalen, la en sivil politibil seg på hjul etter en bil i høy hastighet på E 39 ved Mandal. Bak rattet i bilen, en BMW 320i, satt en 24 år gammel vestegd på vei hjem.

— Vi fulgte etter bilen inn på riksvei 455 mot Øyslebø, og det gikk bare fortere og fortere. Vi foretok flere høye målinger underveis, forteller distriktsleder i Utrykningspolitiet, Jon Steven Hasseldal.

Kappkjøring.

24-åringen ble etter hvert klar over en bil som lå bak ham med skarpe xenonlys.

— Han lurte på om det kunne være en som ville kappkjøre, så han dro på for å se, forteller Hasseldal.

Politiet ga seg så til kjenne ved å sette på blålyset.

Da han oppdaget at det var UP som lå bak ham, ga han full gass og forsvant.

Før den sivile politibilen mistet ham, målte de snitthastigheten til 204 km/t over en strekning på 313 meter på Hauesletta. Der er fartsgrensen 80 km/t.

— Det er ekstremt. Den høyeste målingen vi har registrert noen gang, sier Hasseldal.

Gjemte seg

— Vi mistet ham, men hadde opptak av både bil, personen i bilen og selve kjøringen, så vi gikk på eieren av bilen dagen etter, forteller UP-lederen.

24-åringen var da ikke å få tak i, og hadde gått i dekning for politiet.

Utpå dagen ringte han og meldte skiltene på bilen sin stjålet.

Han fikk også noen bekjente av seg til å gi ham alibi for det aktuelle tidspunktet ekstremkjøringen fant sted.

Men etter flere avhør valgte han til slutt å legge bilnøklene på bordet:

— Vi har i avhør konfrontert ham med opptak av kjøringen, samt gode, tekniske bevis som knytter ham helt konkret til bilen. Han har nå erkjent alle forholdene og bedt om å få en tilståelsesdom, sier Hasseldal.

Streng straff

Råkjøreren, som nå har fylt 25 år, har blitt tatt for fartsovertredelser flere ganger før, og hadde tre prikker på førerkortet. Han kan vente seg en solid straff for å ha spilt hasard med sitt eget og andres liv på Rv 455. — Å kjøre i 204 km/t er helt ekstremt. En ting er å holde en slik fart på motorvei, men på svingete bygdeveier, da er det bare flaks at det går godt. Dessuten setter man jo også andre bilisters liv i fare. Møter man noen i en slik fart, er man ferdig, sier UP-distriktslederen.

For råkjøring over 180 km/t blir man fratatt førerkortet i minimum tre år. I tillegg ligger strafferammen et sted mellom 90 og 120 dagers fengsel.

— Jeg kan ikke si noe nøyaktig, men dette forholdet vil nok resultere i en svært streng straff, tror Hasseldal.