LILLESAND: — I sin ytterste konsekvens, kan det bli resultatet, bekrefter Eikrem som er prost i Vest-Nedenes prosti (Lillesand, Birkenes og Grimstad).

Og utdyper:

— I ordinasjonen lover vi å stå for skrift og bekjennelse. Og et flertall i lærenemnda har sagt at dette spørsmålet ikke er til å misforstå, sier Eikrem.

Han ser mørkt på fremtiden til Den norske kirke.

— Blir dette vedtatt, så blir det kirkesplittelse. Og det er med sorg jeg ser det, sier Eikrem.

Les også: Ikke en vinnersak for noen

Anbefaling

I går ble det klart at et flertall i Bispemøtet anbefaler Kirkemøtet å si ja til at homofile som bor sammen kan ansettes i kirkelige stillinger. Hvis Kirkemøtet følger rådet fra flerattelet blant biskopene, vil det si at biskopene kan begynne å ordinere homofile prester.

Resultatet kan altså bli at enkelte av prostene i Agder sier takk for seg.

  • Dersom dette blir vedtatt av kirkemøtet i november, må jeg spørre meg selv om jeg kan fortsette min tjeneste. Dette handler om min fremtid i kirken, sa Ole Gunnar Sæbø til Fædrelandsvennen i forrige uke. Han er prost i Otterdal (Vennesla, Iveland og Setesdal).

Andre av prostene er også svært kritiske til det som nå skjer, selv om de ikke vil si noe om de slutter.

  • Hvis vedtaket blir gjort på en måte der man bestemmer å forandre kirkens syn, vil jeg ikke kunne leve godt med det, sier prost Svein Fink i Lister prosti.

— Kommer du til å slutte?

— Det vil jeg ikke gå inn på. Jeg ønsker ikke å flagge noe nå. Det skaper bare unødvendig uro i denne situasjonen, sier han.

Selvråderett

Etter vedtaket i bispemøtet i går, har Fædrelandsvennen vært i kontakt med både proster og sogneprester i Agder. Foreløpig vil ingen si klart at de slutter hvis kirkemøtet bestemmer at homofile kan ansettes.

De som står for den konservative linjen sier at siden biskop Olav Skjevesland står på deres, vil det være lettere å fortsette. Da kan nemlig Agder bispedømme fremdels la være å ansette homofile som lever sammen.

— Så lenge vi har frihet til å stå for det vi mener, har vi frimodighet til å fortsette, sier prost Sigurd Skjelsbæk i Mandal prosti.

Han sier det ville vært vanskeligere å fortsette under en biskop som vil ansette homofile.