Oslo/Molde: Det gleder ikke minst statsminister Jens Stoltenberg. Allerede klokken 10.00 møtte han opp på Kringsjå skole i Oslo for å gjøre sin borgerplikt.

Stoltenberg mener både han og de øvrige rødgrønne politikerne har gjort det de kunne for å få folk opp av sofaen.

Årets valgkamp har vært preget av mange skandaler, men statsministeren synes valgkampen først og fremst har handlet om de sakene de rødgrønne håpet den skulle handle om.

381.000 forhåndsstemmer

Klokken 10.00 valgdagen var det registrert vel 381.000 forhåndsstemmer, som er 130.000 flere enn ved kommunevalget i 2003. Rapportene som har kommet fra noen av kommunene som hadde søndagsvalg, tyder på vesentlig bedre oppmøte enn i 2003. Valgstyreledere NTB har vært i kontakt med, påpeker likevel ett forhold som trekker i motsatt retning: Inntrykket er få førstegangsvelgere i valglokalene.

Mandag formiddag var det en jevn strøm av velgere i valglokalene over hele landet, men langt fra det samme trykket som søndag, rapporterer flere valgkretser. Det store rushet var ventet etter klokken 16.00, når arbeidsdagen var slutt for folk flest.

Den nye legitimasjonsplikten hadde ikke ført til større problemer i en rekke valgkretser NTB kontaktet mandag.

Gjorde borgerplikten

I tur og orden gjorde partilederne sin borgerplikt utover formiddagen mandag.

– Jeg syns hele valgkampapparatet har fungert utmerket. Det har hele tiden vært en «drive» blant våre lokalpolitikere, sa Fremskrittspartiets leder Siv Jensen til NTB da hun ved 13-tiden stemte ved Nordseter skole i Oslo.

Ved Skjold skole i Bergen avga en smilende Høyre-leder Erna Solberg sin stemme.

– Vi fikk en tung start på valgkampen, men de siste 14 dagene synes jeg det har gått veldig bra, sa Høyre-leder Erna Solberg til NTB.

– Hver stemme teller for oss nå, og det ser ut som det går mot en thrilleravslutning, sa SV-leder Kristin Halvorsen da hun stemte ved Grünerløkka skole i Oslo ved 11-tiden mandag.

Veier vær og vind

Over hele landet bedret været seg utpå dagen mandag. Statsmeteorolog Haakon Melhuus kunne rapportere om bra valgvær med lite nedbør og bra temperatur. En kuling fra nord var varslet langs kysten fra Nordland og sørover utpå ettermiddagen. Melhuus’ konklusjon var at ingen kunne skylde på været dersom valgdeltakelsen ble lav.

Det er flere enn Melhuus som veier vær og vind på valgdagen. Kampanjes valgkampjury har utropt Fremskrittspartiet til valgkampens vinner.

– Særlig har partileder Siv Jensen imponert i valgkampen. Hun har lagt for dagen en energi vi ellers har forbundet med SVs Kristin Halvorsen og fremstår som både klar og litt frekk, men ikke uten sjarm i de politiske debattene, heter det i valgkampjuryens begrunnelse.

Valgforsker Frank Aarebrot mener derimot at summen av 420 meningsmålinger viser at Høyre er den store vinneren av valgkampen.

Høyre har satt inn en valgkampinnspurt av dimensjoner. Etter lenge å ha ligget an til katastrofevalg, ser det nå mye bedre ut.