KRISTIANSAND: Etter slåsskampen søndag, hvor casuals fra Bergen og Kristiansand møttes til slåsskamp i Vågsbygd, har de sikkerhetsansvarlige ved Sør Arena vurdert situasjonen. Foreløpig får casuals komme inn på stadion.

— Vi vil ikke stenge dem ute foreløpig. Vi er i gang med kartleggingen av miljøet, og vil i første omgang prøve å skjerme bort de yngste. Det er viktig for oss å få dem i tale, men hvem og hvordan har vi ikke drøftet, sier arrangementsansvarlig Bjørn Berthelsen i Start til fvn.no.

Verbalt bråk

Mange av de involverte i miljøet blir gjenkjent av de sikkerhetsansvarlige fra kamp til kamp. Ifølge Berthelsen har flere av dem markert seg med en aggressiv uttrykksmåte under kampene.

— Vi har flere ganger bedt dem om å roe seg, sier han.

Casuals har imidlertid aldri laget annet enn verbalt bråk inne på arenaen. Det gjelder også på samtlige andre fotballarenaer i Norge i forbindelse med seriekampene i år. Likevel er politiførstebetjent Geir Ellefsen, landets fremste ekspert på casuals, ikke nådig i rådet til Start.

— Disse folkene har ikke noe på en arena å gjøre. De bør stenges ute. Det er både min og Norges Fotballforbund sin definitive mening. De er ikke fotballsupportere, de er voldspøbler, sier Ellefsen til fvn.no.

Så langt vil ikke Start-ledelsen gå i sin vurdering.

Bekymret

— Så lenge de sitter der og ikke gjør noe, har vi ikke noe vi kan gjøre. Vi har ikke noe juridisk grunnlag til å bare kaste dem ut. Vi vil nå prøve en dialog før vi eventuelt går til sanksjoner, sier Bjørn Berthelsen.

Han er imidlertid bekymret over at casuals-miljøet i Kristiansand rekrutterer stadig yngre personer. Det siste året skal stadig flere personer mellom 18 og 20 år ha blitt en del av slåsskjempene.

— Jeg tror det er mange foreldre som burde sjekke hva de unge holder på med. Det bekymrer oss at de blir stadig yngre, sier Berthelsen, som kommer med en klar advarsel til casuals.

— Brann og Vålerenga har vært mye tøffere enn oss. Folk er blitt stengt ute for ett år eller to. Hvis ting skjer i nærheten av anlegget vårt, eller slik at det kan knyttes opp til anlegget, kan de fort få ett års utestengelse. De yngre har ikke begrep på hva de begir seg ut på, sier han.