VÅGÅ: Utnevnelsen skjedde under barne— og ungdomskonferansen på Vågå kulturhus nå klokken 13. — Det er en glede for regjeringen å løfte fram Kristiansand som årets barne- og ungdomskommune. Kristiansand har gjort et godt og helhetlig arbeid for å bedre oppvekstmiljøet, sier statsråd Karita Bekkemellem til fvn.no.

Får 250.000 kroner

16 kommuner hadde søkt eller blitt nominert til utmerkelsen. I tillegg til utmerkelsen, får Kristiansand kommune 250.000 kroner som skal gå til videreutvikling av tilbud for barn og unge.

— Juryen har gjort et grundig arbeid. Vi kjenner godt til hva Kristiansand gjør og ikke gjør, medgir Bekkemellem.

Kriteriene for utnevnelsen er, i tillegg til at kommunen skal ha utmerket seg med godt oppvekstmiljø, at de skal ha lagt vekt på et godt samspill lokalt, mellom ulike etater og tjenester, og mellom offentlig og frivillig sektor. I tillegg er kommunens arbeid for å gi barn og ungdom innflytelse lokalt blitt vektlagt.

— Barn og unge i Kristiansand har en reell medvirkning og innflytelse. De inkluderes i den politiske utformingen, sier Bekkemellem, som også skryter av kommunens bekjempelse av ungdomskriminalitet.

- Mange fritidstilbud

— Kristiansand er en storby, med de utfordringer det fører med seg for oppvekstmiljøet. Det har vært stor uro i kriminelle miljøer, og spenninger mellom innvandrermiljøer. Kommunen har utmerket seg med å ta tak i dette gjennom offensiv satsing. Kristiansand er dyktige på å utkjempe kriminalitetsforebyggende arbeid, og har ansatt en egen koordinator for å forebygge, sier hun.

I fjor fikk Kristiansand full barnehagedekning, noe som statsråd Bekkemellem mener gjør kommunen til en foregangskommune. Også fritidstilbudene i Kristiansand er blitt lagt merke til i regjeringen.

— Kommunen har mange fritidstilbud, et kjent og populært ungdomshus, og arrangerer mange festivaler. I tillegg har byen et bredt organisasjonsliv. Jeg kan blant annet trekke fram at nye skoler bygges med større haller, slik at disse kan benyttes etter skoletid, sier Bekkemellem.

Oppmuntring

Varaordfører Bjarne Ugland mottok prisen på Vågå kulturhus tirsdag. Med seg hadde han Simen Sorthe (15), som har sittet i kommunens oppvekststyre, og Hedda Noda Galteland (16), som har vært med i elevrådet på Holte ungdomsskole.

Ugland mener utmerkelsen er en god oppmuntring til å jobbe videre for barn og unge i kommunen.

— Dette betyr at vi blir lagt merke til nasjonalt, og at vi er på riktig vei med det vi gjør for å skape en god og trygg oppvekst, sier han til fvn.no.

I mars ble Kristiansand kåret til årets kulturkommune. Ugland er tydelig stolt over at kommunen nå igjen får en ny utmerkelse.

— Det er litt spesielt at vi blir utnevnt som kulturkommune og barne- og ungdomskommune på et år, medgir han.

Statsråd Karita Bekkemellem håper utmerkelsen vil bety mye for Kristiansand. I fjor ble Vågå kommune i Gudbrandsdalen utnevnt til årets barne- og ungdomskommune, og ifølge Bekkemellem henger utnevnelsen høyt blant innbyggerne.

— Jeg synes det var gøy at en storbykommune kom gjennom nåløyet i år. Jeg håper dette vil gi inspirasjon til barn og unge, og at de ser at det nytter å engasjere seg. Det får betydning for hvordan vi lever livene våre, sier hun til fvn.no.