KRISTIANSAND: — Det positive i undersøkelsen er at ledigheten blant innvandrere følger den totale utviklingen i arbeidsmarkedet i Norge, men det gjør det ikke mindre viktig å få innvandrere i jobb, sier prosjektleder i Agderforskning, Hilde Bergersen til fvn.no.

Derfor skal Agderrådet nå ta stilling til en femårig tiltaksplan som skal få ikke-vestlige innvandrere i jobb. Forslaget bli behandlet denne uken, melder NRK Sørlandet.

— Vi har skissert to viktige tiltak. Det ene går på å få voksne innvandrere ut i jobb. Det andre dreier seg om å få barn og unge gjennom utdanningssystemet og inn i arbeid, sier Bergersen.

Kristiansand er i en særstilling fordi 6000 av innvandrerne i byen kommer fra ikke-vestlige land, og hver tiende Kristiansander er innvandrer.

I Aust- og Vest-Agder er arbeidsledigheten noe ulik. Aust-Agder har litt lavere ledighetsprosent (4,8%) enn landsgjennomsnittet (5,2%), mens Vest-Agder ligger noe over (5,5%).

— Ut ifra datamaterialet kan det se ut som det er gruppen innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn som har problemer med å integreres i arbeidsmarkedet... ...Ut ifra datamaterialet kan det se ut som det er gruppen innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn som har problemer med og integreres i arbeidsmarkedet, skriver utvalget i sitt prosjektdokument.

Den totale arbeidsledigheten blant nordmenn var i fjor helt nede i 2,2 prosent. Det er en nedgang på 0,3 prosent.

— I bunn og grunn handler det om integrering. Vi vet at barn og unge utgjør en stor andel av innvandrere på Sørlandet. Derfor er det viktig å satse her, sier Bergersen til Fædrelandsvennen.