OSLO: Som ny nestleder er en annen tidligere kulturminister, Valgerd Svarstad Haugland, valgt.

Nye styremedlemmer blir Karin Julsrud og Sif Vik, mens Stig Herbern og Kåre Lilleholt er gjenvalgt. Som nye varamedlemmer er valgt Long Litt Woon og Per Kvistad Uddu.

Kulturminister Trond Giske har som generalforsamling i NRK foretatt betydelige utskiftninger som har klare politiske overtoner.

Det er bare de to «upolitiske» medlemmene Stig Herbern og Kåre Lilleholt, som fortsetter, mens de to nye ekspolitikerne tilhører både den sosialistiske og borgerlige siden.

– Jeg tror vi har fått et styre som representerer en sterk helhet innfor både juss, økonomi og ulike kulturfelt. Det har to tidligere kulturministere, som er ekspolitikere. Det er viktig for meg. NRK er ikke et politisk organ, sa kulturminister Trond Giske, da han offentliggjorde sammensetningen av det nye styret på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Han var særlig glad for å ha fått med Hallvard Bakke og Valgerd Svarstad Haugland, som dermed gjør comeback innenfor kulturvirksomheten.

– Alle innen styret står solid på allmennkringkasterideen. Det er også et tverrpolitisk styre som NRK er helt avhengig av, sa Giske.

Digitalt bakkenett

NRK står foran store utfordringer på det tekniske området med utvikling av et digitalt bakkenett. Avviklingen av de analoge sendingene vil skje trinnvis, og NRK vil måtte ha samtykke fra Kulturdepartementet for hver region som skal avvikles.

Giske sier han ønsker seg en enkel og billig dekoderboks som vil kunne ta inn de tre planlagte NRK-kanalene og en litt dyrere kortleserdekoder som tar inn TV 2s hovedkanal. For de ulike sidekanaler blir det mer å betale. TV 2 blir gratis ut 2009. – Vi ønsker at folk ikke skal kjøpe mer TV enn de selv ønsker, sa kulturministeren.

Utskiftninger

Styreleder Løwer som nå blir skiftet ut, var en profilert Venstre-politiker og tidligere statsråd. En annen som er skiftet ut er tidligere statssekretær fra Høyre, Christine B. Meyer.

Hallvard Bakke har vært ute av politikken i noen år, men var en betydelig politiker for Arbeiderpartiet på 70-, 80— og 90-tallet.

Redaktør Thor Bjarne Bore som i dag er nestleder, blir erstattet av tidligere KrF-politiker Valgerd Svarstad Haugland. Bore har vært redaktør både i Vårt Land og Stavanger Aftenblad.

I tillegg til Meyer er også Pia Svensgaard fra Tromsø skiftet ut. I deres sted kommer Julsrud og Sif Vik. Sistnevnte er i likhet med Svensgaard fra Tromsø.

Profilert leder

Hallvard Bakke satt på Stortinget i 20 år til 1997. Han var handelsminister i Odvar Nordlis regjering mellom 1976 og 1979 og kulturminister i Gro Harlem Brundtlands regjering mellom 1986 og 1989. Bakke har sittet i styret for Bergens Arbeiderblad og Dagsavisen og deltok på 80-tallet meget engasjert i debatten om etableringen av en ny tv-kanal i tillegg til NRK.

I de senere år har han vært spaltist i Dagsavisen der han har gitt uttrykk for oppfatninger som klart plasserer ham på venstresiden i Arbeiderpartiet.