VENNESLA: I en svært personlig tale på et et Ap-møte i Vennesla lørdag ettermiddag, gjorde Klungland det klart at han gir seg etter denne perioden på Stortinget. Grunnen er frustrasjon med sin egen partiledelse og regjering i saken omkring Lista flyplass, som nå er i ferd med å legges ned.

— Dette er en spesiell dag for meg, begynte han talen før han kom inn på politiske saker. Og da særlig Lista flyplass som er den utløsende årsak til at Klungland ikke vil ta en ny periode på Løvebakken.

Klungland viste til at Ap sammen med SV og Sp gikk til valg i 2005 på å kjøpe tilbake flyplassen med Norges nest lengste rullebane.

Nå er det over, både valget og løftene, sa han til de vel hundre tilhørerne, deriiblant statsråd Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

- Frustrert over manglende gjennomslag

— Jeg har snakket med partiledelsen om dette. Jens (Stoltenberg), Hill Martha (Solberg) og finansfraksjonen på Stortinget. Alle har de fått lange leksjoner. Jeg har sagt at verken jeg eller Vest-Agder Ap kan leve med et negativt vedtak om Lista. Til ingen nytte, sa Klungland.

Han viste også til at han har tatt saken opp med flere departementer, til slutt også med statsministerens kontor.

— Men nei. Ingenting har fått gjennomslag, konstaterte Klungland før han konkluderte med at han ikke tar gjenvalg til Stortinget.

Fædrelandsvennen er kjent med at Klungland også i flere andre saker har vært frustrert over manglende gjennomslag på vegne av Vest-Agder i partiledelsen og regjeringsapparatet. Ett eksempel på dette er hans langvarige kamp for å få tilbake et fullverdig nattogtilbud på Sørlandsbanen. I et intervju i Fædrelandsvennen sist sommer gikk han dessuten hardt ut mot Bjarne Håkon Hanssen fordi statsråden skulle ha nektet å møte representanter for Ap i Kristiansand.

Klungland har også holdt en høy profil i Valla-saken. Han var den første i Aps stortingsgruppe som krevde at LO-lederen måtte trekke seg.

Les: - Valla må gå av

Klungland er nå inne i sin tredje periode på Stortinget.