OSLO: 18 prosent av alle kvinner er blitt utsatt for sexpress det siste året, og det er kvinner mellom 20 og 29 år som er mest utsatt, viser undersøkelsen som MMI har gjort for Sosial— og helsedirektoratet.

– Skremmende. Nå må menn endre atferd, skolen må lære elevene hvor grensene går og kvinner må bli flinkere til å si fra om at dette finner jeg meg ikke i. Det kan bidra til både færre voldtekter og mindre vold, sier Tove Smaadahl, leder for Krisesentersekretariatet, til Dagsavisen.

Men ikke bare kvinner blir utsatt for sexpress. Fenomenet gjelder også menn. Ifølge undersøkelsen er 6 prosent av alle menn over 20 år blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet det siste året.

Per Kristian Dotterud, daglig leder av Reform ressurssenter for menn, tror at bruk av alkohol kan bidra til at uakseptable holdninger kommer til overflaten, både hos menn og kvinner.

– Tallet er høyt og gjenspeiler at alkohol svekker dømmekraften og reduserer evnen til å ta signaler, kommenterer avdelingsdirektør Jens Guslund i Sosial- og helsedirektoratet.