— Ungdom ønsker å være vellykkede. Vi mener det er det som fører til en kraftig reduksjon i de tradisjonelle ungdomsproblemene med rus og kriminalitet, sier Anne Wivestad og Benny Klokkervold i Kristiansand kommunes informasjons- og forebyggingsteam.

Den ferske rusundersøkelsen blant Kristiansands nesten tusen tiendeklassinger, viser historisk positive tall. Ikke siden undersøkelsen startet i 1994, har så få tiendeklassinger begynt å røyke, begynt med alkohol eller begått hærverk eller tagging.

Internasjonal trend

— Det er ikke bare det at ungdom lyver mer nå enn før når de svarer på rusundersøkelsen?

— Nei, det er ingen grunn til å tro det. De veldig gode tallene i Kristiansand føyer seg inn i en nasjonal og internasjonal trend, sier Benny Klokkervold.

Benny Klokkervold og Anne Wivestad fra kommunens informasjons- og forebyggingsteam la tirsdag fram historiens mest positive rusundersøkelse for politikerne i helse- og sosialstyret i Kristiansand. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Sammen med Anny Wivestad har han besøkt alle byens tiendeklasser, samt en rekke foreldremøter. De to ekspertene mener å se en kraftig økning i positivt press. Det er in å være vellykket og skoleflink. Ungdommene presser hverandre til en mer positiv livsstil.

— De fleste som begynner med tobakk eller alkohol tidlig, gjør det fordi venner gjør det. Dette negative presset er kraftig redusert. Så kan vellykket press også ha uheldige sider, men i forhold til rus og kriminalitet virker det positivt, sier Wivestad.

Over 90 prosent av Kristiansands ungdom er med i organiserte fritidsaktiviteter. Det mener de to ekspertene er svært viktig. Klokkervold tror også endrede alkohol-holdninger i idretten spiller positivt inn.

Mens det var vanlig å drikke i idretten før, er det nå nesten tabu for idrettsungdom å nyte alkohol, mener han.

— Mange foreldre snakker om internett og at ungdom bruker mer tid hjemme foran dataskjermen. Det kan også være en årsak til at færre drikker, men det er ingenting som tyder på at det er en svært viktig grunn, sier de to ekspertene.

Politikerne i helse- og sosialstyret fikk informasjon om rusundersøkelsen tirsdag. Høyres Hans Otto Lund snakket om «fantastiske tall». Politikerne jublet nesten, og snakket om en «svært positiv utvikling».

Historisk lavt

Her er noen fakta:

• Mens over 70 prosent av 15-åringene hadde drukket alkohol på slutten av 90-tallet, er det nå kun 34 prosent som har smakt én eller flere ganger.

• Mens 25 prosent av jentene og 34 prosent av guttene på 15 år røykte i rekordårene 1997 og 1998, er det nå bare 1,3 prosent av tiendeklassingene som er daglig-røykere. 8,5 prosent røyker av og til. Nå er det likt mellom jenter og gutter.

• Mens rundt 20 prosent av ungdommene brukte snus for fem år siden, er det nå kun 4,8 prosent som snuser daglig.

• Også bruken av cannabis er historisk lav. På slutten av nitti-tallet og langt ut på 2000-tallet svarte mellom 10 og 12 prosent av 15-åringene at de hadde prøvd cannabis. Nå er tallet fem prosent.

• Mens over 18 prosent av 15-åringene hadde begått hærverk eller tagget i 2007, er tallet nå nede i 8,6 prosent.

Kvadraturen farlig

Stadig færre 15-åringer drikker og røyker. Men de som gjør, har større problemer enn før. Cirka 70 15-åringer «henger» jevnlig i Kvadraturen.

— Foreldre bør tenke over om barna deres vanker mye i Kvadraturen. De som er i Kvadraturen av tidsfordriv har mye større problemer med rus enn annen ungdom. De er i faresonen, sier Anne Wivestad.

— Samtidig er det langt færre enn før i Kvadraturen og i faresonen. Politiet og vi i kommunen har mye lettere for å få oversikt over dem og sette inn tiltak. Det er ikke som på 90-tallet da hundrevis av ung ungdom vanket i Markens i helgene, sier Benny Klokkervold.De to ekspertene på ungdom og rus mener vi vil se svært positive ringvirkninger fremover av reduserte ungdomsproblemer.

— Dagens 15-åringer vil få mindre helseplager og færre sosiale problemer når de er 40, enn dagens 40-åringer. Fordi færre av dem er i risikosoner, og flere har en sunn og god livsstil, sier Benny Klokkervold.