Gulrøtter og agurk er favoritten når elevene på Lovisenlund skole får grønnsaker og dip på skolefritidsordningen. Foto: Eirin Fidje

— Tiden er problemet, ikke budsjettet. Det må være praktisk gjennomførbart. I dag har en ansatt hos oss kuttet grønnsaker i fire timer, sier Hanne Storsve, SFO-leder ved Lovisenlund skole i Kristiansand.På denne skolen skal mellom 100 og 120 barn serveres på en snau time.

— Vi har varm mat som tomatsuppe eller ostesmørbrød et par ganger i uka, og brødmat, grønnsaker og sunt pålegg to dager. En dag har vi frokostblandinger, sier Storsve.

Mye ferdigmat

Fædrelandsvennen har kontaktet seks barneskoler i Aust- og Vest-Agder for å se hva slags mat elevene får servert ved skolefritidsordningene (SFO).

På de fleste skolene får barna ofte servert fiskepinner, fiskekaker, tomatsuppe og kneipp. Akkurat det imponerer ikke klinisk ernæringsfysiolog ved Sørlandet sykehus, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

— Nei, her var det mye salt og usunt fett, lite fiber og lite proteiner. I en tomatsuppe fra pose er det jo lite av de fleste næringsstoffer, bortsett fra salt som det er mye av, sier hun.

Likevel mener Myrvoll Blomkvist at skolene i Agder-fylkene viser mye bra, men også har et stort forbedringspotensial.

— Vi vet at mat er viktig for barns prestasjoner i skole og barnehage. Studier viser at barn som får frokost og skolemåltid gjør det bedre på skolen - det er bra for deres psykiske og fysiske helse og konsentrasjonen, sier hun.

Liker ikke grovt

Flere av skolene oppgir at kneippen serveres fordi barna ikke liker grovere brød.

— Dersom frø og kjerner er et problem, bør kneippen byttes ut med grovbrød uten hele kjerner, eller havrebrød. Det ser lyst ut, men er blant de groveste brødene, sier hun.

  • Studier viser at barn som får frokost og skolemåltid gjør det bedre på skolen.

Tredjeklassingene Tora, Sanna og Leon Alexander sitter pent på rekke og rad, og er enige om at grønnsaker er godt etter en lang skoledag. Foto: Eirin Fidje

Hun mener den tradisjonelle matpakken gjerne kan være et bedre alternativ til den næringsfattige maten.— En niste med grovbrød og makrell i tomat eller ost er i slike tilfeller vel så bra, sier Myrvoll Blomkvist.

Skolene som bruker fullkornspasta, kyllingkjøttdeig og grovmel mener hun viser vei for at sunn mat ikke trenger å koste for mye.

— Det er ofte lite ressurser på skolene, men hvis man setter seg ned og tenker litt, er det ofte enkle grep som skal til for å gjøre SFO-maten mye sunnere, sier hun.

- Hverdagen teller

Helsedirektoratet anbefaler at skolematen bør bestå av melk, frukt og grønnsaker, enkel brødmat og tilgang på kaldt drikkevann. Samtlige skoler opplyser at de prøver å servere sunn mat til barna på SFO.

— Mange av elevene på SFO er der hver dag, og det er jo hva vi spiser i hverdagen som teller. Et sunt måltid og gode rammer rundt måltidet kan fremme både helse og trivsel, sier førsteamanuensis i folkehelse på UiA, Frøydis Nordgård Vik.

Til høsten skal hun gå skolematen på Birkeland skole nærmere i sømmene. Undersøkelser fra Helsedirektoratet viser så langt at kald brødmat og kornblandinger er dominerende.

— Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal tilrettelegge for sunne måltider i SFO, og ansatte som mangler kompetanse på dette, kan bli usikre på hva som kjennetegner et sunt og godt kosthold, sier hun.

  • Mange av elevene på SFO er der hver dag, og det er jo hva vi spiser i hverdagen som teller.