Slik ser den uredigerte versjonen av bildet ut. Foto: Erik Holand

Se den redigerte og den uredigerte versjonen av årets bilde 2013 øverst i artikkelen.

AGDER: — Vi mener styret i Agder Journalistlag har gitt en oppgave til en jury, og at juryen må gjøre sitt arbeid uten innblanding fra styrets side, sier Liv Ekeberg, leder for Agder Journalistlag.

I et styremøte 9. januar fremmet styremedlem Steinar Vindsland forslag om at Agder Journalistlag skulle trekke tilbake journalistlagets pressepris for årets bilde 2013. Bakgrunnen for forslaget var at Agderpostens fotograf Erik Holand hadde manipulert vinnerbildet sitt, og at bildet i desember ble felt i PFU.

Brudd på god presseskikk

PFU mente manipuleringen av Holands bilde var brudd på god presseskikk.

"Reportasjebildet var etterbehandlet i et fotoredigeringsprogram, og skapte et uriktig inntrykk. Det er brudd på god presseskikk" , heter det i kjennelsen.

— Må trekke tilbake prisen

Under styremøtet i Agder Journalistlag, ble Steinar Vindslands forslag nedstemt med seks mot én stemme. Bare Vindsland stemte for å trekke presseprisen.

— Når PFU har konkludert med at bildet bryter god presseskikk, må Agder journalistlag trekke tilbake prisen. PFU er det organet vi retter oss etter når det gjelder god presseskikk. Hvis vi ikke tar PFU på alvor, svekker vi presseprisens troverdighet. I tillegg svekker vi pressens troverdighet overfor publikum generelt, mener Vindsland.

— Når fotografen selv ikke ønsker å levere inn prisen, og juryen ikke ønsker å trekke den tilbake, må journalistlaget gripe inn, understreker han.

Har valgt ikke å trekke prisen

Juryen for presseprisen har foreløpig ikke valgt å trekke tilbake prisen.

— Statusen er at vi ikke har trukket prisen til Erik Holand, kommenterer Kjell IngeSøreide, juryemedlem for Agder Journalistlags pressepris.

- Kan dere komme til å endre mening?

— Da må alle i juryen være enige. Fram til nå har vi valgt ikke å trekke prisen.

Vil endre regelverket

Liv Ekeberg forteller at Agder Journalistlag i februar skal samles for å endre regelverket til presseprisen.

— Vi ønsker å gjøre nødvendige endringer, for å unngå å komme i en liknende situasjon som vi hadde i høst, sier hun.