Kontantene ble funnet under en husransakelse i oktober i fjor. Sedlene, som var fordelt på fem plastposer og en konvolutt, lå gjemt bak en plate i veggen. I leiligheten fant politiet også 70 gram marihuana og 13 gram hasj.

— Jeg har ingen sikker formening om hvor pengene kommer fra, men de stammer ikke fra lovlig virksomhet. Det kan være salg av narkotika, svarte penger, utbytte fra tyveri eller hva som helst, sier statsadvokat Dennis Danielsen til Fædrelandsvennen.

Mandag ble 40-åringen dømt til fengsel i to år og tre måneder for bruk og besittelse av narkotika, heleri, dokumentfalsk og brudd på vegtrafikkloven. Seks måneder av straffen ble gjort betinget.

— Han fikk en straff som er tilnærmet det samme som min påstand, så det blir ingen anke fra vår side, sier Danielsen, som førte saken for påtalemyndigheten.

Nektet straffskyld

40-åringen har innrømmet å ha gjemt pengene, men nektet straffskyld for heleri. I retten hevdet han at han kun oppbevarte dem for en annen person.

«Vedkommende hadde opplyst at pengene var fra et forsikringsoppgjør, men det var uenighet mellom vedkommende og en annen person om fordelingen av dem», skriver tingrettsdommer Gunnar S. Andreassen i dommen.

Retten festet ingen lit til denne forklaringen, og fant det bevist at 40-åringen har mottatt og oppbevart penger som er utbytte av straffbare handlinger. Retten mener mannen kan dømmes for heleri, selv om det er uklart hva slags handlinger det dreier seg om.

Ifølge dommen er mannen tidligere dømt for grove narkotikaforbrytelser. Siden 1979 er han domfelt ti ganger for blant annet vinningsforbrytelser og brudd på vegtrafikk- og narkotikalovgivningen.

Oppbevarte amfetamin

40-åringen ble også dømt for oppbevaring av 65 gram amfetamin, 36 gram hasj, 14 gram marihuana og 5 Rivotril. Dette ble funnet i en annen bolig hvor 40-åringen befant seg.

I tillegg til fengselsstraff ble mannen dømt til å tåle inndragning av pengene som ble funnet i veggen. To motorsykler ble også inndratt, på bakgrunn av flere brudd på vegtrafikkloven.

Ifølge dommen ba 40-åringens forsvarer, advokat Per Ragnar Holter-Andersen, om at mannen ble frikjent for heleri av det store pengebeløpet. Han ba for øvrig om at klienten ble behandlet på mildeste måte. Holter-Andersen svarte tirsdag ikke på Fædrelandsvennens henvendelser.