Hjemme hos lyngdalsmannen fant politiet nok et egg, som via dna-analyser mest sannsynlig stammer fra samme reir. Mannen fra Lyngdal har nektet straffskyld i saken, og retten har betegnet hans forklaring på beslaget som oppkonstruert og lite troverdig. I dommen fra Dalane tingrett vises det også til at lyngdalsmannen få dager etter eggsankingen i Rogaland fikk tekstmelding fra en bekjent med spørsmål om "det ble noen fangst".

De to ble avslørt av en politimann som hadde til oppgave å ha oppsyn med det aktuelle havørnreiret i hekketiden. De to nektet begge for tyveriet av egg, men mandalitten tilsto senere. Begge ble varetektsfengslet under etterforskningen, og har forklart at utgangspunktet for turen til Eigerøy var å fotografere fugler – som begge er svært interessert i.

Mandalsmannen har fått en straff på 21 dager betinget. Han har fått tilståelsesrabatt. Lyngdalsmannen, som hele tiden har nektet, ble dømt til 45 dager ubetinget fengsel. De to domfelte må betale henholdsvis 1000 og 2000 kroner i bøter. Ved straffeutmålingen har retten tatt hensyn til at saken har hatt en liggetid på ett år hos politiet.