2. Fyll på med sand, gjerne støpesand. Ha så mye sand i krukkene at plantene kan settes på sanden og ha riktig høyde i krukken. Foto: Torstein Øen
3. Fyll på 15-20 cm kompostjord rundt plantene og et par centimeter over dem. La det være igjen en liten vanningskant. Foto: Torstein Øen
4. Plant blomster, urter og stauder tett – la det bugne med én gang. Foto: Torstein Øen
- Det ser kanskje ikke så flott ut med en gang, men jeg kan love at det vil bli lekkert i pottene etter hvert, sier Morten Bragdø. Han har plantet blåklokker og smyle i krukka. Foto: Torstein Øen
Smyle og blåklokker ses gjerne sammen. Foto: MORTEN KR. BRAGDOE

KRSTIANSAND: — Nå når vi er sikre på at vinteren er over, er det ingen problem å gå i gang med å plante i krukker og potter, sier Morten Bragdø.

Gartneren på Randesund Planteskole har mange gode tips til dem som måtte lure på hvordan de skal starte hagesesongen.

For mai måned er den tiden av året hvor flest mennesker ønsker å friske opp hagene sine. Da kan blomster i krukker være tingen.

Det viktigste ifølge Bragdø, hvis du skal få blomstene til å trives i krukkene, er god jord. Og da snakker han om kompostjord. Ikke den jorden som selges billig rundt forbi i hagesentrene.

— Det er ikke god jord. Det er praktisk talt torv. Står det sphagnum i innholdsfortegnelsen, betyr det torv. Torv er sterilt, og selv om det er tilsatt næring er ikke dette noe plantene kan leve av. Dessuten synker den jo sammen til en tredjedel av volumet, sier gartneren.

Bragdø forklarer videre at planter lever av det organiske materialet som finnes i kompostert jord og ikke i torv. Og brukes god kompostjord i krukker trenger du kun å fylle på med litt proteiner til jorden i løpet av juni en gang.

— Her hos oss bruker vi den grønne og den gule sekken til dette. Vi gjødsler aldri en plante - det gjør ikke naturen heller. Spør hva jorden er laget av før du kjøper, er gartnerens råd.

Sand er tingen

Når god kompostjord, krukker og blomster er på plass, er det bare å sette i gang med plantingen. Det første man gjør er å legge en flat stein over hullet i potten. Deretter fyller du på med så mye sand at plantene kan settes på sanden.

— Sand er tingen og ikke lecakuler, som mange benytter. Sanden fungerer som et vannreservoar, og et sted der røttene naturlig finner vannet. Det blir som en selvvanningspotte med 20 liter ekstra vann. Lecakuler holder verken på vann eller lar røttene vokse ned, forklarer han. - Fra naturens side er det jo ingen planter som vet hva Leca er. Hvis du bruker sand slipper du dessuten å vanne blomstene like mye som du ville gjort uten sanden, forklarer han.

Når sanden er på plass, fylles det på med god kompostjord.

— Kompost fra egen hage er som regel den beste, sier Morten før han fortsetter:

— Og hvis du vil gjøre noe godt for plantene underveis i sesongen, så putter du epleskrotten i blomsterkrukka når du har spist opp eple ditt. Da garanterer jeg at plantene blir glade. Det er fantastisk næring for jorden med en epleskrott i ny og ne, ler han.

Tett i tett

Myten om at blomstene skal ha vokseplass og at de ikke bør plantes for tett, er ikke den entusuastiske gartneren enig i.

— Jeg mener det stikk motsatte. Planter du tett i tett vil blomstene vokse utover kantene, og krukkene blir frodige og bugnende, sier Morten, og stapper blåklokker og smyle tett i tett ned i krukken.

— Sånn - det ser kanskje ikke så flott ut med en gang, men jeg kan love at dette kommer til å bli virkelig flott. Ikke minst er det gøy å plante noe annet enn bare tradisjonelle sommerblomster, sier han.

Å mikse urter og blomster er et annet råd Bragdø gjerne vil komme med.

— Ikke bare gjør det seg fint i krukkene. Men det er jo heldigvis blitt sånn nå at vi synes det er gøy å bruke noe fra egen hage i matlagingen, avslutter han.