— Vi kontrollerte 50 kjøretøy. Av dem fikk 38 mangellapp. I tillegg ble 19 bilførere tatt for å kjøre uten bilbelte, forteller Morten Nilsen.

Han er leder for kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen i Vest-Agder. Torsdag hadde de teknisk kontroll både på Tinnheia og i Sørlandsparken.

Morten Nilsen, leder for kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen i Vest-Agder, mener bilister må skjerpe bilbeltebruken. Her fotografert under en busskontroll i mars. Foto: Martine Haugland

— I tettbygde strøk med fartsgrense 60 km/t eller lavere slurver mange med bilbelte. De skal kanskje bare en tur på butikken og dropper beltet. Men selv i lav hastighet kan skadeomfanget bli stort, sier Nilsen.

- Skjerp dere

Samtidig ber han bilister ta seg sammen når de bare skal en liten kjøretur.

— På hovedveier med høyere fartsgrense er folk veldig flinke til å bruke bilbelte. Men på lokale veier er det dårlig. Der må man skjerpe seg, forklarer han.

Kampanje mot lys

Nå som det går mot høst blir kveldene mørkere. Derfor hadde veivesenet ekstra fokus på kontroll av lysene på bilene.

— Halvparten av de som fikk mangellapp kjørte med bare ett lys foran. Det gir deg for dårlig sikt, og kan være katastrofalt om det er en fotgjenger uten refleks i veien. Det er også farlig fordi andre trafikanter kan tro du er en moped, sier Nilsen.

De 19 bilistene som fikk forelegg må betale 1500 kroner hver fordi de droppet bilbeltet. Alle som fikk mangellapp må utbedre feilen og vise det hos Statens vegvesen eller for et verksted.

— Tre av bilene fikk kjøreforbud på grunn av for dårlig teknisk stand, legger Nilsen til.