– Dette skyldes primært endringer knyttet til de norske ekstremistmiljøene. 18 personer fra miljøene er mest sannsynlig drept i Syria, mens ni er varetektsfengslet og siktet for terrorrelatert kriminalitet, skriver PST i trusselvurderingen.

– Dette innebærer at miljøene totalt sett fremstår som noe svekket, heter det videre.

– Ustabilt og usikkert

For ett år siden beskrev PST en negativ utvikling i trusselbildet mot Norge. Fortsatt vurderer PST det som mulig at det kan komme forsøk på terrorangrep mot mål i Norge.

– Utviklingen fremover vil være ustabil og usikker. Trusler og oppfordringer, blant annet fra ISIL, kan fortsatt påvirke enkeltpersoner eller små grupper til å gjennomføre terrorangrep, heter det i trusselvurderingen. ISIL er en annen forkortelse for opprørsgruppa Den islamske staten (IS).

Sikkerhetstjenesten mener fortsatt at politiet og Forsvaret er de mest sannsynlige målene for slike angrep, og at faren derfor er mindre for privatpersoner.

– Denne typen spontane angrep vil ha begrenset skadeomfang og kjennetegnes av kort forberedelsestid og minimal grad av planlegging. Dette reduserer muligheten for både å varsle og avverge angrep, skriver PST.

Midlertidig bevæpning

Etter PSTs trusselvurdering i fjor fikk politiet tillatelse til å bære våpen i fire uker. Den midlertidige bevæpningen har siden blitt forlenget en rekke ganger.

Politidirektoratet (POD) jobber for tiden med å innføre en ny bevæpningsmodell for politiet, som innebærer at våpen og ammunisjon skal bæres atskilt. Det er foreløpig ukjent om den nye trusselvurderinger vil påvirke dette arbeidet, skriver Politiforum.