I år trenger en ikke vente like lenge som i fjor på de norske, søte... Foto: Kjartan Bjelland

— I fjor hadde vi 10 kuldegrader i april, men i år kan det gå mot en tidlig jordbærsesong. Eneste skjær i sjøen vil være frostnetter under blomstringen, sier daglig leder Odd Tore Nøding i Agder Bær og Grønt.

Han har selv 15 mål med jordbærplanter i Holum i Mandal. I fjor måtte han vente til 5. juli med å høste sine bær. Dersom det framover ikke blir for kaldt, kan han i år være i full gang rundt 10. juni.

Ikke bare kom bærene i fjor sent, men avlingene over hele landet ble ikke større enn 50 til 60 prosent av det normale.

Midtsommerbær

Jordbærprodusent Alf Torbjørn Norum i Lindesnes mener det er viktig å kunne tilby norske jordbær før til Sankthans. Det var det mange produsenter som ikke klarte i fjor. Nå er han imidlertid allerede i gang med vårstellet av plantene, og lover langt tidligere bær enn i fjor.

I Søgne er Arild Ernst Berge i gang med å gjødsle jordbærplantene, og håper å kunne høste de første bærene en gang mellom 5. og 15. juni.

Søte norske

Odd Tore Nøding vil ikke snakke stygt om utenlandske bær, men mener de på smak ikke kan konkurrere med de søte norske. Høyt naturlig sukkerhold i de norske jordbærene gjør på den andre siden at de ikke kan ligge 14 dager i butikken, slik mange av importbærene kan.