FrP-topp mener alkoholpolitikken "kan skremme vekk noen" religiøse ledere fra å stemme på dem, men at lederne "kanskje" er på kollisjonskurs med sine egne. Mens AP-leder peker på "urokkelig verdiallianse" mellom kirke og arbeiderbevegelse.

De øverste ledere i landets kirkesamfunn og religiøse organisasjoner gir sin stemme til sentrum, KrF og den politiske venstresiden, kunne Fædrelandsvennenfortelle denne uken.

Ingen av de 29 nasjonale topplederne som er spurt i UiAs og Stiftelsen Kirkeforsknings undersøkelse stemmer på Fremskrittspartiet.

— Jeg tror kanskje noen ledere er på kollisjonskurs med egne menigheter dersom disse intervjuene stemmer, sier FrPs Bente Thorsen, i Stortingets kirke- utdannings- og forskningskomité.

Kun én i det religiøse topplederskikt i Norge som er spurt, stemmer Høyre.

— Interessant, selv om lederne svarer på vegne av seg selv, ikke sine trossamfunn. Umiddelbart vil jeg anta resultatene ikke er representative for disse, for flere av lederne representerer nok samfunn der mange bidro til regjeringsskifte i 2013, sier Bent Høie, helseminister og Høyres 2. nestleder.

Få de siste nyhetene på Fædrelandsvennens Facebook-side!

Overrasker ikke AP

Arbeiderpartiets partisekretær, Raymond Johansen, er ikke overrasket over funnene.

— Dette bekrefter på mange måter det jeg ofte opplever i møte med ulike religiøse ledere og mennesker med en tro, sier Johansen, mens KrFs partileder, Knut Arild Hareide, sier han er overrasket:

Jeg hadde trodd religiøse ledere på dette nivået i større grad fordelte seg over hele det politiske landskapet.

— Jeg hadde trodd religiøse ledere på dette nivået i større grad fordelte seg over hele det politiske landskapet.

— Når funnene er slik, tror jeg dette særlig har sammenheng med politikk knyttet til fattigdom, fordeling og flyktning- og asylpolitikk. Dette er områder som vi vet er viktig for religiøse og deres ledere, og dette er områder der de blå partiene ikke profilerer seg på en måte som tilfredsstiller disse lederne.

FrPs Bente Thorsen tror resultatene kan ha sammenheng med at Frp vil at folk skal få lov til å ta egne valg som kanskje ikke alle synes like mye om.

— Alkoholpolitikken vår er et typisk område som kan skremme vekk noen. Jeg tør påstå at vi er det partiet som tar religions- og ytringsfriheten mest på alvor, sier hun.

Spent på helheten

Johansen mener det i mange verdispørsmål er nære bånd mellom tankegodset i sentrum, venstre alliansen i norsk politikk og sentrale verdier som er felles for mange av de største religionene.

— I Islam er solidaritet med de fattige svært sentralt, almisse er en av de fem søylene, og islamske organisasjoner rundt omkring i verden driver et massivt sosialt arbeid der velferdsstaten ikke er en realitet. Kirken og arbeiderbevegelsen har holdt sammen i tiår i en urokkelig verdiallianse i kampen for internasjonal rettferdighet og solidaritet med de fattige, sier han.

Bent Høie synes det er vanskelig å spekulere i hvorfor religiøse toppledere stemmer slik de gjør.

— Med bare 29 personer intervjuet, uten å vite hvem de er, og når nesten en tredjedel lot være å svare, er det vanskelig å spekulere så mye. Derfor er jeg veldig spent på å se helheten i materialet fra dette forskningsprosjektet, sier Høie som mener det er bra med et politisk mangfold også innad i religiøse grupper.

Støtter de som støtter

— Mange av oss gir vår stemme til venstresiden fordi det er derfra vi innvandrere har fått den beste støtten, sier Akmal Ali, imam og styreleder i Muslimsk Union i Agder.

— Nå opplever vi at venstresiden har vist liten forståelse for det religiøse, og en periode var det derfor mange muslimer som stemte KrF. Min erfaring er at både Arbeiderpartiet og Høyre nå er mest populære blant muslimer på Sørlandet, men at de stemmer på Venstre, SV og SP også, sier imamen og forteller at de tidligere i moskéen anbefalte medlemmene hva de skulle stemme.

— Det har vi sluttet med, fordi vi mener det er riktig at alle stemmer slik de selv vil.

Biskop Stein Reinertsen tror rettferdig fordeling, asyl- og klimapolitikk kan være utslagsgivende for religiøse lederes valg.

— Mens Frp og Høyre profilerer seg sterkere på for eksempel næringslivspolitikk, som kanskje er mindre viktig for religiøse ledere, sier biskopen.