— Den teina har jeg hatt ute så mange ganger, men noe sånt har jeg aldri opplevd. Forrige gang fikk jeg fem store lyr, forteller Dag Vige, ivrig hobbyfisker og lokalpolitiker for Venstre.

Dag Vige, kjent lokalpolitiker for Venstre i Kristiansand, er glad i å fiske. Her med båten i Otra. Foto: Vegard Damsgaard

Han har flyttet ut til hytta på Kalvøya for sommeren, og lørdag skulle han trekke dypvannsteina han hadde lagt ut på vestsiden av Indre Grønningen. Da den brøt overflaten viste det seg at trollkrabbene hadde gått i kø inn i teina, der han hadde lagt ut agn til en hel krabbefamilie; en pose med fiskeslo, rekeskall og gammel sild.

— Søtere i smaken

Sammen med blåskjell og østers ble det et herremåltid på herr og fru Vige og et vennepar på hytta.

— Trollkrabber er mye søtere i smaken enn vanlig krabbe. De ligner litt på hummer, bare enda søtere. Og så er det bare mat i klørne, forteller 64-åringen til Fædrelandsvennen.

Nå setter Venstre-profilen funnet i sammenheng med klodens feber.

— Den gjennomsnittlige havtemperaturen har steget 0,8 grader. Det er i hvert fall mye som skjer i havet når det varmes opp, påpeker Dag Vige.

Slik lå trollkrabbene i dypvannsteina som Dag Vige dro opp lørdag. Foto: Privat

Havforskningsinstituttet kan ikke støtte en slik konklusjon, da de ikke har andre observasjoner som tyder på at bestanden er i endring: — Det er litt vanskelig å basere generelle uttalelser på én observasjon. Jeg heller nok til at dette handler mer om tilfeldigheter, og at han hadde flaks som fikk så mange, uttaler forsker Jan H. Sundet til Fædrelandsvennen.

Det kan være et år eller to til neste gang noen får like mange.

Han sier én forklaring kan være at trollkrabbene opptrer i flokk i perioder med reproduksjon, når det skal klekkes, gytes og pares.

Sjelden fangst

Én ting synes sikkert; det er ikke dagligdags å få fem trollkrabber i teina.

Trollkrabber er atskillig større enn normale krabber, her sammenlignet med en kulepenn. Foto: Privat

— Nei, det er det ikke. Det skjer nok en gang innimellom, men det kan være et år eller to til neste gang noen får like mange. Som privatperson ville jeg opplevd dette som veldig spesielt, medgir Reidar Fredriksen, innehaver av Fiskeeksperten Reinhartsen i Kristiansand. Det hender de får inn trollkrabber, da selger de beina til samme pris som krabbeklør. Smaken er god, men beina har skarpe tagger.

For å unngå å stikke seg, bør man bruke fiskesaks eller lignende redskap.

— Det er tungt å selge, for folk gir gjerne opp å rense dem, forklarer Fredriksen.