Den 35 år gamle kvinnen som forrige torsdag ble varetektsfengslet i fire uker, har nå satt i gang en sultestreik. Kvinnen er siktet for å ha bortført sin egen datter.

Aktor Unni Byberg Malmin begjærte kvinnen varetektsfengslet fordi påtalemyndigheten mener det er fare for at 35-åringen vil forsøke å unndra seg straff. Aktor fikk medhold i tingretten og kvinnen ble samme dag kjørt til Kristiansand fengsel.

Urettferdig behandlet

Kvinnens forsvarer, advokat Svein Kjetil Lode Svendsen, besøkte sin klient i helgen. Under besøket orienterte 35-åringen om at hun vurderte sultestreik. Mandag morgen fikk forsvareren beskjed om at sultestreiken var igangsatt.

— Hun sultestreiker fordi hun opplever seg urettferdig behandlet av politiet og retten i forhold til den saken hun er siktet i. Hun er britisk statsborger og jeg har derfor underrettet ambassaden om hennes situasjon, sier Lode Svendsen.

Videre opplyser forsvareren at politiet er varslet om sultestreiken.

— Jeg har bedt om at de sørger for å ivareta min klients helse så lenge denne aksjonen pågår, sier han.

Beklaget i retten

Under fengslingsmøtet beklaget kvinnen at hun i september 2013 tok med seg sin fem år gamle datter til Aberdeen. Barnefaren, som er bosatt på Sandnes, tok kontakt med politiet da siktede ikke leverte datteren som avtalt.

— Jeg forstår at det jeg gjorde har vært vanskelig for min datter og for faren hennes. Jeg er lei meg for dette. Det har ført til masse vondt, sa 35-åringen.

Videre forklarer hun at hun tok med seg datteren fordi hun var redd. Samtidig forsikret hun retten om at hun ikke ville reise fra landet før en eventuell rettssak.

— Jeg har hatt det vanskelig her i Norge, men det er her jeg har lyst til å starte på nytt. Det er her jeg har nettverket mitt. Jeg søker etter jobber og jeg leter etter en plass å bo, sa siktede.

Retten valgte likevel å varetektsfengsle kvinnen.

Kom tilbake

Da politiet ble klare over at kvinnen hadde reist utenlands med datteren ble begge de to etterlyst internasjonalt. Mor og datter ble funnet i England og datteren ble sendt tilbake til faren på Sandnes i januar 2014. — Datteren har norsk statsborgerskap. Kvinnen har imidlertid britisk statsborgerskap og er derfor vanskeligere å få utlevert, påpekte politiadvokat Byberg Malmin etter fengslingsmøtet.

Dermed måtte politiet vente og se om den siktede kvinnen likevel dukket opp i Norge. Det gjorde hun tirsdag i forrige uke.

Ekstrem fortvilelse

Forsvarer Lode Svendsen ønsker ikke å kommentere klientens sultestreik.

— På generelt grunnlag kan jeg imidlertid si at det hender at personer i hennes situasjon opplever så ekstrem fortvilelse at man tyr til slike aksjoner. Erfaringsmessig vil det være lite å oppnå ved en sultestreik, sier forsvareren, som minner om at tingrettens avgjørelse om varetektsfengsling er anket.

— Vi får trolig svar på anken hennes i løpet av dagen, eller morgendagen, sier Lode Svendsen.