Men det er flere grep du kan ta for å få enda mer ut av gåturen din.

Anne-Mari Husby Aune har lang fartstid bak seg som instruktør i stavgang. For 14 år siden startet hun å instruere personer i tradisjonell stavgang.

— Jeg ble ferdig utdannet i 2000 i Finland. Siden da har jeg drevet med det, og har hatt 2-3 kurs i uka med mosjon og bedriftsidrettskretsen.

For ett år siden ble hun introdusert for nytt utstyr som kan gjøre gåturen enda mer effektiv. Stavene går under navnet «Bungypump» og har demping og ekstra vektmotstand.

— Jeg tok bungypump-kurs for ett år siden. Nå har jeg kurs selv med disse stavene og utdanner nye instruktører.

Får sterkere overkropp

Husby Aune mener stavene gir større utbytte i treningen.

— Når du går med vanlige staver, får du mest med musklene fra midjen og ned. Bungypump-stavene gir samtidig mer styrke i overkroppen og man bruker mer energi med tanke på kaloriforbruket på gåturen.

Skal man ut på en gåtur med staver, påpeker hun at det trengs trening på denne type aktivitet.

— Det er viktig å lære seg å gå riktig, så man ikke går anspent gjennom hele turen. Man skal sleppe staven bak og ta et nytt grep, ikke blåholde på staven.

Hun anbefaler å gå turer på 20 til 30 minutter. Etter hvert som man føler seg sterkere, kan man øke mengden. Har man med seg bungypump-stavene kan man i tillegg legge inn diverse andre øvelser.

— Du kan gå lengre turer eller drive med intervalltrening. I løpet av turen kan du også bruke stavene til uttøyning, styrketrening og elghufs, sier hun.

Kjenner at det strammer

Johanne Storler, leder i Leinstrand idrettslag, bruker bungypump-stavene flittig.

— Jeg blir mer sliten i armene, og jeg merker at det strammer litt opp. Det har vi alle litt godt av.

Flere ganger i uken møtes hun og gode venninner for å gå en tur med bungypump. Storler går med fem kilo trykkmotstand på stavene. Som nybegynner vil du merke at gåturen blir en helt annen når musklene møter ekstra motstand.

— Jeg brukte vanlig staver for noen år tilbake, men nå har jeg nettopp operert i skuldra. Med bungypump-stavene går det bra på grunn av dempingen, sier hun.

I hverdagen sitter hun mye på kontoret og med pc. Etter en lang arbeidsdag foran skjermen gjør gåturen underverker.

— Det er deilig å komme seg ut og løsne opp litt. Jeg kjenner at det løsner i skuldre og nakke etter arbeidsdagen.

Anbefaler alle å gå med staver

Om du ikke må ta spesielle hensyn - bruk staver, sier fysioterapeut Andreas Tønset.

Som fysioterapeut ved LHL-klinikken Røros har Tønset god erfaring med bruk av staver når pasienter skal følges opp med fysisk aktivitet.

— Vi bruker mye staver i vårt rehabiliteringstilbud. Man bruker en større del av kroppen gjennom å involvere flere muskelgrupper, noe som gjør at man får ekstra belastning på hjertet og lungene.

Større energiforbruk

Samtidig påpeker han at bruk av staver gir ekstra styrketrening til muskulatur i skuldrene, nakken og korsryggen.

— Bruken av staver gir også økt effekt av trening gjennom et større energiforbruk, og dette er viktig for de som for eksempel ønsker å gå ned i vekt.

Tønset mener at staver er ypperlig for de som har en hjerte- og lungesykdom eller sitter mye på kontoret gjennom arbeidsdagen.

Tror folk kvier seg

— Det har også vist effekt for de med muskel- og skjelettplager. Det er for tiden økt fokus på å øke fysisk aktivitet og unngå sitting. Mennesker som har en stillesittende hverdag kan profittere mye på å ta med stavene ut på tur. Ta steg for steg. Litt trening er bedre enn ingen trening, sier han.

Tønset tror noen kvier seg for å bruke staver i det offentlige rom. Dette på grunn av assosiasjonen til bruk av staver som et balanseredskap.

— Bruk av staver må bli sett på som et treningsredskap. Om man ikke har spesielle hensyn, for eksempel slitasjer eller andre skader i muskel- og skjelettapparatet, anbefaler jeg alle å bruke staver på gåturen sin.