— Mitt grunnleggende syn er fremdeles klinkende klart. Nå kreves det etter min mening omkamp. Jeg aksepterer et nederlag og respekterer et flertall. Jeg kommer til å respektere det vedtaket som er gjort, sa Ragnar Langfeldt (H) i bystyret onsdag kveld.

Langfeldt var en av to Høyre-politikere som stemte mot et tiggeforbud da det ble vedtatt i fjor. Onsdag kveld stemte han likevel mot Aps forslag om å oppheve forbudet. Det samme gjorde Lars Gunnar Nag, som også er mot et tiggeforbud.

— Det er ikke tvil om at jeg er mot et forbud. Men en endring vil ikke ha effekt før langt ut på høsten, sa Nag.

Dermed ble forbudet opprettholdt, med 15 mot 12 stemmer.

Ragnar Langfeldt (H) og ordfører Arne Thomassen (H). Foto: Erlend Olsbu

— Knuser mytene om tiggingSaken kom opp på nytt etter at Arbeiderpartiet sikret nok stemmer til en ny vurdering i bystyret. Ap, V, KrF, SV og Sp stemte for å oppheve forbudet, mens Høyre, Frp og Pp stemte mot.

— Jeg synes det er urimelig å kriminalisere de stakkars menneskene som ønsker å få noen kroner i koppen. Jeg håper at vi kan få full oppslutning om dette, sa Aps Leif Vagle før nederlaget var et faktum.

Petter N. Toldnæs (V) mente det var naturlig å vurdere saken på nytt på bakgrunn av utviklingen siden vedtaket ble gjort i desember i fjor.

— Arendal har opphevet sitt forbud. Vi har dessuten fått en rapport på bordet som knuser mytene om tigging. Det eneste som er organisert med tigging er at noen familier reiser sammen og utveksler erfaringer om hvordan de skal skaffe seg inntekter, sa Toldnæs.

- Ikke bakmenn

Tirsdag kom en fersk rapport fra Fafo som konkluderer med at tiggerne ikke styres av kriminelle bakmenn. Rapporten er basert på intervjuer med 1300 tilreisende fattige i Oslo, København og Stockholm.

Ifølge rapporten reiser de fleste tiggerne sammen med 3-4 andre pesoner som er i nær familie. Det skal være vanlig at de betaler 1200-1700 kroner for reisen tur/retur Norge, men ingen må betale noen andel av fortjenesten sin til noen andre enn nær familie.

Da Lillesand innførte sitt forbud i fjor var det flere politikere i Høyre og Frp som brukte omfanget av kriminalitet blant tiggere som argument. Arne Gulbrandsen (Frp) ser ingen grunn til å endre mening på grunn av den ferske rapporten.

— Jeg tror fremdeles at tigging er organisert. Jeg tror ingenting på at det ikke er bakmenn, sier Gulbrandsen til Fædrelandsvennen.

thomassen_vagle.jpg Foto: Erlend Olsbu

— Tør ikke si noe- De 1300 som er intervjuet i rapporten sier at det ikke er bakmenn?

— Jeg tror ikke de tør å si noe. Jeg tror de er redde for represalier. Jeg tar rapporten til orientering, men jeg tror ikke den gir det hele bildet og den endrer ikke min oppfatning, sier Gulbrandsen.

Han viser til at Politidirektoratet har anbefalt et forbud.

— Jeg nekter å tro at de kaster ut dette uten grunn. Rana blad har også intervjuet en eldre dame som har jobbet med romfolk i 40 år. Hun sier at det eneste virkemiddelet som fungerer er et forbud. Jeg velger å tro at hun vet hva hun snakker om, sier Gulbrandsen.

Beholder forbud

Ordfører Arne Thomassen (H) har som Gulbrandsen pekt på kriminalitet blant tiggere som et argument for å innføre tiggeforbud.

— Jeg står oppreist på det jeg har sagt. Jeg har ikke endret mening. I kveld har visepolitimesteren i Oslo uttalt seg. Han sier at Fafo-rapporten ikke gir hele bildet, sier Thomassen.