— Da jeg gikk på kristen privatskole på nittitallet fikk jeg veldig mye pes fra folk rundt meg, men nå er de fleste stort sett positive. Det virker som privatskoler ikke er så skummelt lenger, sier Bjørnar Skafsgaard.

Han er far til Anna (7) og Niklas (8), som går i andre og tredje klasse ved den kristne privatskolen Oasen i Sogndalen. Helt fra første skoledag har barna gått på Oasen, en av seks private, kristne grunnskoler i Vest-Agder.

— Samfunnet blir stadig mer sekularisert, og derfor synes vi det er viktig å få inn kristne verdier i barnas skolegang, sier tobarnsfaren.

I Vest-Agder går 747 elever fordelt på ti klassetrinn på private, kristne grunnskoler.

Til høsten åpner Vigmostad skole dørene som kristen privatskole, og Oasen skole har fått konsesjon til å starte opp en grunnskole i Mandal og en øst for Kristiansand. Skolene skal etter planen være klare i 2015. Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Krever kristne lærere

Dersom Norsk Luthersk Misjonssamband neste år får gjennomslag for sine planer om å starte opp en kristen skole i Vågsbygd, kan tallet komme opp i ti private, kristne grunnskoler. I Aust-Agder er det til sammenlikning i dag bare én kristen grunnskole - den katolske St. Franciskus skole med 233 elever.

Familien Skafsgaards kristne livssyn gjorde skolevalget enkelt for foreldrene.

— Hvis det hadde vært et kristent alternativ i den offentlige skolen ville vi nok vurdert det, men Oasen er også en skole med god kvalitet. Lærerne brenner litt ekstra for religionen fordi de selv er kristne, sier Skafsgaard.

På Oasen er det et krav at lærerne er personlig kristne. Blant elevene er mangfoldet større.

— Det er mange barn her som ikke kommer fra kristne familier, det er til og med muslimske barn her, sier han.

Flere nye på trappene

Religionsforsker Helje Sødal sier Vest-Agder er et av de fylkene med mest kristen aktivitet i landet.

— Vi har mange frikirker og kristne organisasjoner, og andelen lomelendere trekker også opp, sier hun, og henviser til Menigheten Samfundet.

Menigheten driver tre private skoler hovedsakelig for sine medlemmer i Vest-Agder. De har også en skole i Egersund.

Vårt grunnprinsipp er å gi barna en utdanning med en forkynnende, kristen forankring.

Rektor ved Samfundet skole Sentrum, Brynjulf Korsmo, sier de ønsker å videreføre menighetens lære også i skolegangen.

— Våre skoler har nok en annen profil enn mange andre kristne skoler, fordi vi tilhører en menighet, og de fleste elevene er barn av foreldre i menigheten. Men vi mottar statsstøtte, og tar også imot barn utenfor menighetene, sier han.

Mister barna noe av mangfoldet i offentlige skoler når majoriteten av medelevene kommer fra samme menighet?

— Vi har ikke det samme etniske og religiøse mangfoldet som i de fleste kommunale skoler. Vi lærer barna om andre kulturer, religioner og livssyn, slik at de skal møte folk med respekt. Vårt grunnprinsipp er å gi barna en utdanning med en forkynnende, kristen forankring, sier han.

Får statlig støtte

Privatskolene får statlig støtte til driften sin. For skoler med 49 elever eller flere, spytter staten fra 1. juli i år inn 85 prosent av 61.200 kroner per barneskoleelev og 64.200 kroner per ungdomsskoleelev. Elevenes foreldre bidrar også til finansieringen på ulikt vis ved de forskjellige skolene.

— Skolene er startet opp av ideelle grunner fordi de menighetene ser et behov for det, ikke for å tjene penger. Fra skoleledelsen er det et genuint ønske om å gi undervisningen en kristen forankring, sier Sødal.

Religionsforskeren mener at foreldrene har ulike grunner til å velge kristne privatskoler, og flere av skolene har barn med forskjellige etniske og religiøse bakgrunner.

— Mange velger disse skolene fordi de mener det er for lite kristendomskunnskap og kristne verdier i norsk skole. Men en del elever finner seg ikke til rette i offentlig skole av andre årsaker, som dårlig miljø eller mobbing. Dette kan også være årsak til at foreldre søker barna inn på kristne skoler. Dessuten har flere av skolene høyt faglig nivå, sier Sødal.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen deler Sødals syn.

— Disse privatskolene fungerer som et supplement eller en sikkerhetsventil for de som ikke finner den utdanningen de ønsker i den offentlige skolen. Men regjeringens mål er jo samtidig at den offentlige skolen skal være så god at private skoler ikke skal være nødvendig, sier Røe Isaksen.