— Vi har de siste dagene sittet klistret til tv-skjermen for å få siste nytt om jordskjelvkatastrofen. Det har så langt vært flest nyheter fra områder med vestlige turister som hovedstaden Katmandu og fjellklatrere i Mount Everest. Vi bodde flere år i Gorkha-regionen som ser ut til å ha vært jordskjelvets episentrum. Her skal hele landsbyer være utslettet, sier Mia Voreland.

Like før Fædrelandsvennen besøkte ekteparet hjemme i Vennesla, klarte de å oppnå telefonkontakt med en ansvarlig for to sykehus i Gorkhas naboregion Lanjung. Han kunne fortelle at disse sykehusene bare hadde fått sprekker i veggene, og nå sendte ut flere medisinske team til nærområdene.

Lang fartstid

Ekteparet dro i 1964 til Nepal som representanter for Tipetmisjonen, men siden misjonsvirksomhet lenge var forbudt i landet engasjerte de seg i skole- og helsearbeid. Til sammen var de mellom 35 og 40 år i landet, som de i dag ser på som sitt andre hjemland.

De har senere også vært reiseledere for flere grupper som ønsket å besøke fjellandet som liger inneklemt mellom India og Kina.

— Selv om Nepal regnes som et fattig land, er det rikt på menneskelige ressurser. Nepaleserne er et flott folkeferd, som jeg virkelig håper får god hjelp til å komme seg over katastrofen som har rammet dem, sier Asbjørn Voreland.

Opplevde tre jordskjelv

I løpet av sin tid i Nepal opplevde ekteparet selv tre jordskjelv, men ingen tilnærmet så kraftig som det som inntraff lørdag morgen.

— Det er kanskje flere dødsfall inne i hovedstaden der flere bor og arbeider i store hus, men på sikt kan kanskje befolkningen på landsbygda være vel så hardt rammet. Flere steder skal nå være isolert etter at veier og telesamband er ødelagt. Ødelagte drikkevannskilder kan gi grobrunn for sykdom og epidemier kan gi grobunn for sykdom. Jeg håper virkelig verdenssamfunnet vil bidra både til å få fram medisinsk hjelp og til gjenoppbyggingen, sier Mia Voreland.