— Dette er svært lite tilfredsstillende, og vi blir behandlet som annenrangs borgere, sa den omstridte Sian-lederen, Arne Tumyr, etter at ordføreren hadde nektet å la bystyret behandle forslaget hans. Tumyr foreslo i spørretimen før bystyretmøtet at politikerne skulle be biblioteksjefen innvilge søknad om å bruke biblioteket til et anti-muslimsk møte.

I februar i fjor nektet biblioteksjef Anne Kristin Undlien Sian og Tumyr å holde møte i biblioteket. Begrunnelsen var at møtet ikke harmonerte med verdiene til kommunen og biblioteket. Senere fokuserte Undlien sterkest på et argument om at Sians møte var for ensidig uten kritikere.

Saken ble tatt opp i kulturstyret hvor politikerne fastslo at hun er den uavhengige, ansvarlige for hva som skjer på biblioteket. Et forslag om å overprøve avgjørelsen, ved at politikerne skulle instruere Undlien, fikk ikke flertall. Også i en interpellasjon i bystyret ble saken drøftet, med samme resultat.

— Det har skjedd mye i verden siden den gang, spesielt terrorangrepet i Paris, som har satt ytringsfriheten på dagsorden, sa ordføreren og fortalte at reglene for spørretimen innebærer at han kan nekte at en sak realitetsbehandles i samme møte som spørsmålet stilles. Og han understreket at biblioteksjefen har et delegert redaktøransvar.

— Men vi har en sikkerhetsventil, slik at hvis ikke redaktøransvaret forvaltes tilfredsstillende, har bystyret instruksjonsmyndighet. Så dersom saken fremmes på nytt, politisk, vil vi ta en ny runde, sa ordføreren. I tillegg gjorde han Tumyr oppmerksom på at det fins gode lokaler i det nye Rådhuskvartalet som kan være hensiktsmessige å bruke. Tumyrs anliggende er imidlertid å få bruke biblioteket på linje med andre lovlige organisasjoner.

Demokratenes Vidar Kleppe grep imidlertid ordførerens invitasjon om å ta saken opp seinere. Han vil fremme en interpellasjon som kommer til å gi Tumyr nok en sjanse til å få leie biblioteket tross biblioteksjefens motstand.

Tumyr har allerede klaget saken inn for sivilombudsmannen. Men der blir ikke klagen behandlet før alle muligheter i kommunen er utprøvd.