Vegard Øksendal Haaland, leder for psykiatrisk sykehusavdeling ved Sørlandet sykehus Foto: Sven Olav Solheim

— Vi kan ikke ha det så strengt at pasienten ikke kan vise om han eller hun takler et fritt regime. Hadde det vært så strengt at det ikke var mulig å bestille våpen, hadde vi ikke visst om noen kom til å gjøre det, sier leder for psykiatrisk sykehusavdeling ved Sørlandet sykehus, Vegard Øksendal Haaland.

Han ønsker ikke å kommentere mannens sak spesielt, og uttaler seg generelt.

Svært aktiv på Facebook

I 2010 ble 45-åringen fra Evje dømt for å ha tatt livet av sin egen mor. Liket skjendet han i etterkant. Retten fant ham utilregnelig på gjerningstidspunktet, og han ble dømt til tvungent psykisk helsevern.

Jeg tar til etterretning at sykehuset strammet inn på sine kontrollrutiner etter at dette ble avdekket.

Siden har mannen vært tvangsinnlagt, de siste årene på Sørlandet sykehus i Arendal.

Her har han tilgang på Internett, hvor han blant annet er svært aktiv på Facebook med 900 venner.

I fjor vinter bestilte han flere jaktkniver på nett, som han fikk tilsendt. Han la også ut en annonse der han ønsket å kjøpe en uregistrert pistol eller revolver. Det kommer fram i dommer fra Kristiansand tingrett og Agder Lagmannsrett, i forbindelse med 45-åringens foreløpig siste forsøk på å slippe behandling.

— Jeg tar til etterretning at sykehuset strammet inn på sine kontrollrutiner etter at dette ble avdekket, sier statsadvokat Dennis Danielsen i Agder til Fædrelandsvennen.

«Bekymringsfulle» bestillinger

Retten, sakkyndige og sykehuset mente at bestillingene var «bekymringsfulle». Ifølge dommen fra Kristiansand tingrett har mannen forsøkt å skaffe seg våpen også tidligere.

Denne gangen hevdet han motivet var samlerinteresse og behov for utstyr til fisketur. Skytevåpenet hevdet han var til et familiemedlem, og at det dreide seg om et ikke-registreringspliktig våpen.

Vegard Øksendal Haaland, leder for psykiatrisk sykehusavdeling ved Sørlandet sykehus Foto: Sven Olav Solheim

— Når vi uttaler at det er «bekymringsfullt» er det ikke bekymringsfullt med tanke på situasjonen der personene er nå, men fordi det kommer til å ta tid før vi får progresjon i behandlingen av pasienten, sier Vegard Øksendal Haaland, avdelingsleder ved sykehuset, på generelt grunnlag.

Overvåkes ikke

I hovedsak blir rammene og innholdet i behandlingen bestemt av sykehuset. Haaland sier de må veie pasientens egen sikkerhet og sikkerheten til andre mot hva pasienten kan ha nytte av.

— Vi gjør naturligvis det vi mener skal til for å få det så trygt som mulig på våre enheter. Men vi skal ikke ha et fengselsregime hvor det er komplett umulig å bringe inn ting. Pasientene overført på dom soner ikke hos oss, men skal behandles for det som er årsaken til den kriminelle handlingen, sier Haaland

Alle pasienter har tilgang på internett. Loven åpner for restriksjoner på bruk, men kriteriene er strenge. For å sjekke post eller ransake pasienter, må man ha en konkret mistanke.

— Vi må fatte vedtak for hver gang vi gjennomgår posten, og fatte vedtak for hver 14. dag når det gjelder begrensinger i kontakt med omverdenen. Over tid må det dokumenteres at det er grunn til å opprettholde slike vedtak, sier Haaland.

— Overvåkes nettbruken?

— Nei, men vi kan styre nettbruken når praksisen er litt på siden, sier Haaland.

Fikk tilsendt narkotika

Tre ganger har 45-åringen forsøkt å få omgjort dommen sin. Hver gang har retten kommet til at faren for nye at alvorlige voldshandlinger er stor uten tvungen medisinering i institusjon.

Ute av sykehuset ønsker han å få foreskrevet cannabis mot plager. Dette mener legene og retten vil føre til nye psykoser og gjøre ham farlig for andre. Fædrelandsvennen vet at det også er oppdaget at han har bestilt og fått tilsendt cannabis-produkter til sykehuset. Dette bekreftes av statsadvokaten.

Jeg mener sykehuset har betryggende rutiner på dette.

— Jeg mener sykehuset har betryggende rutiner på dette, sier statsadvokat Dennis Danielsen.

Igjen kommenterer avdelingsleder Vegard Øksendal Haaland generelt:

— Når vi oppdager at noen har bestilt narkotika, gir det mer informasjon om hvor kort vedkommende er kommet i sin rehabilitering. Slik sett er det positivt når vi gjør slike oppdagelser, sier han.

Forsvarer Ivar Sveen ønsker ikke å uttale seg om klientens sak.

COVERpsykiatrisk_avdeling-2.jpg Foto: Sondre Steen Holvik

Mener lovverket er for streng

Sørlandet sykehus må bryte loven for å ivareta sikkerheten på psykiatrisk avdeling.

— Vi mener at lovverket er for strengt i forhold til vår mulighet til å gjennomføre rutinemessige undersøkelser av bagasje og det som bringes inn til pasienter. Vi har også erfaring med at vi oppdager ting der vi ikke har mistanke. Av den grunn omgår vi loven noe og tøyer grensene noe for å kunne ha det så trygt som vi mener vi bør ha det, sier Vegard Øksendal Haaland, avdelingsleder ved psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus til Fædrelandsvennen.

I dag kreves det konkret mistanke før ransaking. Derfor kan gjenstander blir brakt inn i enhetene, uten at det oppdages. Ifølge NRK har Helsedirektoratet bedt helseforetakene om å vurdere tiltak som kan erstatte eller supplere rutinemessig ransaking.

Ikke tilgang til Internett i fengsel

Innsatte i fengsler med høyt og lavere sikkerhetsnivå har i utgangspunktet ikke tilgang til Internett. Det opplyser Jan-Erik Sandlie, assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).

— Unntaket er innsatte som tar utdanning under soning. De kan få begrenset tilgang til Internett i undervisningsøyemed, og vil da kunne besøke sider som er forhåndsklarert av kriminalomsorgen. I tillegg er visse funksjonaliteter fjernet. De kan for eksempel lese en nettavis, men tilgangen til å kommentere på artiklene er fjernet, sier Sandlie.