— Dette presset noen kvinner kjenner på fra et mammapoliti. For å være ærlig, jeg visste ikke at et slikt press fantes før jeg leste mammablogger, sier småbarnsfar Tom A. Johannessen fra Kristiansand.

hollywood-uNb3gWp3iX.jpg Foto: Faksimile artikkel

Fredag skrev vi om småbarnsmor Johanne Grønneberg Mesa som har pendlet mellom USA og Norge de siste årene. Hun mener at det i Norge er et stort sosialt press om å utøve morsrollen på en bestemt måte.— Det er mer press her enn i Hollywood. Velger du å gjøre ting på en annen måte enn alle andre, er du mislykket, sier Grønneberg Mesa.

Helsesøster og førstelektor Nina Misvær sa samtidig at mødre ofte er sin egen verste fiende.

Det skapes et bilde av at alt som har å gjøre med barn og familieer kvinnestoff. Tobarnsfar Morten Ramberg

Småbarnsfaren kunne ikke vært mer enig:

— Dere trenger ikke lese blogger for å få vite hvordan dere skal gjøre ting. Stikkordene er sunn fornuft og måtehold, det holder i massevis, sier Johannessen.

- Mammapoliti er oppkonstruert

— Mange mammabloggere bruker ungen som gladiator, lekeplassen eller barnehagen er arenaen, og bak sitter mor som en investor. Så gjelder det å vise hvor fint og greit man har det, blogging handler om fasadebygging. Jeg synes det er urettferdig overfor barna, de skal ikke vite om det sosiale spillet og slik voksenproblematikk, det synes jeg ikke hører hjemme i en barndom, legger han til.

Han mener kvinner må forstå at det er oppkonstruert, og i stor grad medieoppdiktet, dette med mammapoliti.

- Det vil alltid finnes politiformer. Derfor bør man foreta en «realitysjekk» - spørre seg selv, vil jeg være med på å la meg diktere og påvirke av andre , sier Johannessen, som denne uken påbegynner pappaperm for sin ett år gamle datter Iben June.

Har du tips til redaksjonen? Ta kontakt her.

Mener fedre sjelden blir spurt

Morten Ramberg, tobarnsfar fra Oslo, reagerte også på saken om Hollywood-moren og mammapresset - og han innrømmer å ha hisset seg opp allerede før han hadde begynt å lese.

- Bare det å se tittelen og bildet fikk meg til å reagere, sier Ramberg.

Press biter ikke så lett på mannen, jeg tror det rett og slett faller lettere for ham å gå sin egen vei. Småbarnsfar Tom A. Johannessen

— Det er fordi jeg er gått grundig lei av at alle saker om foreldreskap har bilde av kvinner med barn, og de som blir spurt til råds er kvinner. Det skapes et bilde av at alt som har å gjøre med barn og familieer kvinnestoff, mens vifedre er helt fraværende eller usynlige, legger han til.

Ramberg mener disse tingene i likestor grad angår menn, men sjelden blir de spurt om hva de kan bidra med,eller hvordan de opplever situasjonen.

— Som far og mann ønsker jeg det beste for både min samboer og mine barn. Og som samfunnsborger er jeg opptatt av det beste for både kvinner og menn. I media skapes det et motsetningsforhold mellom kvinner og menn som jeg mener er overdrevet, sier han.

- Lysbakken og Haudemann er ikke Hvermannsen-pappaene

Ramberg tror menn kunne overrasket i positiv retning dersom de ble invitert mer med i familiedebatten. I debattene mener han det har vært lagt vekt på mannstyper som Jan Haudemann-Andersenog Audun Lysbakken.

— Jeg tror ikke de akkurat representerer Hvermannsen-pappaene. Jeg tror at det store flertallet av pappaer er opptatt av bådeå være gode, maskuline forbilder, og samtidig være tilstede følelsesmessig og praktisk for dine barn, sier Ramberg.

Slipp til «manneverdier» i heimen

Han er opptatt av å presisere at utspillet hans er 100 prosent positivt og konstruktivt ment, og synes det er viktig at dette ikkeer en konkurranse mellom kvinner og menn om hvem som lever under verst press.

— Mitt poeng er at kvinner og menn ofte står sammen i en familie, og er en del av det samme presset og befinner seg i en felles situasjon som de må håndtere sammen. Jeg synes derfor det er mer interessant å se på hva dagens foreldre opplever av press, og ikke bare dagens mødre. Hvis min samboer lever under et press om å prestere på flere områder, så påvirker det meg som far, og vice versa, sier Ramberg.

— Til kvinner som føler på et press: Bry dere litt mindre. Prat medog lytt heller til partnerne deres enn til de andre kvinnene på blogger og i andre fora.Slipp gjerne til «manneverdier» i heimen, så oppnår man kanskje at noe av presset forsvinner, legger han til.

Det skapes et bilde av at alt som har å gjøre med barn og familieer kvinnestoff, mens vifedre er helt fraværende eller usynlige. Tobarnsfar Morten Ramberg

- Det faller lettere for mannen å gå sin egen vei

Hans «småbarnspappa-kollega» i Kristiansand er enig, og mener dessuten at menn er flinkere enn kvinner til å ikke bry seg om press.

— Press biter ikke så lett på mannen, jeg tror det rett og slett faller lettere for ham å gå sin egen vei. Mye av forklaringen er tusenvis av år med evolusjon. Kvinner har opp igjennom tidene hatt sterkere former for gruppedannelse, mens for menn har det vært snakk om hierarki, sier Johannessen.

— Utviklingen har rett og slett i større grad trent opp mannen i «annerledeshet» og alenegang, du har ikke nødvendigvis noen gruppe som passer på deg, du må kunne seile din egen sjø, legger han til.