Bernhard Knudsen og Ingvar Lona lover en kamp med nebb og klør for å beholde sykehuset i Flekkefjord. Foto: Roar Greipsland
Avisen til redaktør Kristen Munksgaard, Agder - Flekkefjords Tidende, kjemper hardt for å bevare byens sykehus. Foto: Roar Greipsland
Alle i Flekkefjord snakker om sykehusets framtid. Susanne og Eirik Nedland kan heller ikke forstå at en sentralisering kan føre til bedre tilbud. Foto: Roar Greipsland
Siw Mikkelsen har venninner som aldri hadde nådd fram til et storsykehus i Lillesand eller Grimstad før fødselen hadde vært over. Her er hun på handletur i Flekkefjord sammen med sønnen Dennis som hun fødte på byens sykehus. Foto: Roar Greipsland
Hver eneste flekkefjæring og flere med er opptatt av sykehusdebatten. Butikkansatte Anne Lise Wolden og kunde Harriet Irene Bakke er begge ivrige forkjempere for byens lokalsykehus. Foto: Roar Greipsland

Hver eneste utgave av lokalavisen Agder har de to siste ukene inneholdt 10-15 leserbrev og fire til seks sider redaksjonelt stoff om sykehusets fremtid. Avisen og hele byen kjemper med nebb og klør for å beholde fødeavdelingen og akuttfunksjonen.

Sider opp og sider ned

– Vi bruker denne saken for alt det er verdt, innrømmer redaktør Kristen Munksgaard. Han ser ingen betenkeligheter med å trykke helsides lederartikkel på avisens forside, eller spandere 1200 fakler til byens fakkeltog for bevaring av sykehuset. Avisens "propaganda" faller dessuten i god jord i lokalsamfunnet.

– Alle får slippe til i spaltene våre, men her i byen finner du neppe noen som har en annen mening enn å bevare sykehuset. I så fall tror jeg vedkommende ikke hadde turt å gå gjennom byen på høylys dag, fortsetter Munksgaard.

På redaksjonell plass har han sluppet til både sykehusdirektør Jan Roger Olsen og andre for å forsvare sine meninger om en mer sentralisert sykehusstruktur.

– Han gjør en sabla god jobb. Avisen Agder er "vår" avis. Det mener Bernhard Knudsen. Samme mening har Ingvar Lona der de sitter på benken inne på byens kjøpesenter. Knudsen mener derimot at lederartikkelen i Fædrelandsvennen ikke var god lesning for Flekkefjords innbyggere. Den talte nemlig varmt for en endring i sykehusstrukturen.

– De kunne ha holdt kjeft. Det ville vært mye bedre, smiler Knudsen.

Redaktør Munksgaard mener kristiansanderne ikke forstår hva som skjer i sykehusstrukturen.

– Et nytt storsykehus vil komme i Lillesand eller Grimstad. Arendal vil aldri godta at alt flyttes til Kristiansand, så kristiansanderne burde heller stått seg sammen med oss i felles fakkeltog før toget deres er gått, mener redaktøren.

– Alle snakker sykehus. Dette angår hele regionen, og uten sykehuset hadde flere liv gått tapt. Det hjelper lite med sykehus i Kristiansand når hele E 39 blir sperret for et lite snøfall, mener Susanne og Eirik Nedland. At en sykehusnedleggelse kan forsvares med flere legehelikoptre skjønner de lite av.

Sinne blant folk

– Reaksjonene i byen er sterke. Det er sinne blant folk. Dette blir en lang kamp før noe er avgjort, mener Arthur Skarpenes. Ut fra byens kjøpesenter kommer Siw Mikkelsen med handlevogna full. Sønnen Dennis på 15 måneder ble født på sykehuset.

– Folk blir fortvilte og utrygge dersom sykehuset forsvinner. Min fødsel gikk ganske sent, men jeg har venninner som har født i løpet av ti minutter. Da hjelper det lite med et stort sykehus østenfor.

Står helt fritt

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, sier enhver redaktør står fritt til å belyse sakene slik de selv mener er best.

– Men god presseskikk er å belyse en sak fra flere sider, og ha et klart skille mellom kommentarer og reportasjer. Samtidig er det neppe noe som engasjerer mer i et lokalmiljø enn sitt eget sykehus, og derfor blir det naturlig med bred omtale i lokalavisen, mener Løken Stavrum.