— Ja, jeg kunne ikke fortsette å røyke når jeg selv hadde foreslått at vi skulle bli røykfri, medgir rådmann Hans Stusvik.

Bortsett fra et opphold noen år, har han røyket siden han var 16-17 år. Nå håper 55-åringen at sigarettene for alltid er stumpet for hans del.

Røyker du? Se undersøkelse til høyre!

I motsetning til Birkenes kommune der det går mot totalforbud mot å røyke i arbeidstiden, satser man i Marnardal på en mer frivillig ordning.

— Jeg synes det blir litt feil å bruke maktmidler. Skal vi sparke folk som røyker bak en busk etter tre advarsler, spør Stusvik.

Ulike tiltak

Marnardal kommune har bestemt å være røykfri fra 1. januar. Kommunestyret har vedtatt en oppfordring om å få de ansatte til å slutte, og at det skal settes i verk ulike tiltak for å få det til. I fjor deltok 13 av de ansatte på et røykeavvenningskurs. Stusvik var en av dem, og han anslår at 10-11 fikk til å slutte på permanent basis.

Selv begynte han å røyke i ungdommen. Da han var rundt 30 år bestemte han seg for å slutte på dagen.

Jeg brukte stahet som middel, det funket

— Jeg brukte stahet som middel, det funket, sier han. Stusvik merket raskt bedre helse – noe som motiverte til å holde ut.

Ble festrøyker

Ti år gikk, og han falt for fristelsen slik mange gjør til å bli festrøyker.

— Og det utviklet seg igjen til en daglig uvane. I årenes løp tenkte jeg selvsagt mange ganger på å slutte, jeg visste jo godt hvor skadelig det var. Men motivasjonen var ikke der, forteller han.Nå var imidlertid muligheten der. Etter selv å ha foreslått røykfri kommune, måtte han gå foran som godt eksempel.

— Helt motivert var jeg nok ikke, men her slo konkurranseinstinktet inn. Jeg skulle få det til, sier Stusvik, som nå har vært røykfri i snart et år. Innimellom vanskelig å holde ut, men han synes det går lettere og lettere.

Krevende å være røyker

Han sier at selv om de ansatte for så vidt ikke har noe totalt røykeforbud, mener han at røykerne har det krevende om de vil røyke i arbeidstiden.

Så kanskje like greit å slutte

— Du kan ikke røyke innendørs i noe kommunalt bygg eller ved inngangene. Heller ikke i tjenestebilene. Du må dermed et stykke unna byggene samtidig som du skal skjøtte jobben. Så kanskje like greit å slutte, oppfordrer Stusvik sine ansatte.

Nå kommer det flere røykeavvenningskurs. Leder for serviceavdelingen i kommunen, Kristin Lauvdal, sier at de skulle kjørt i gang et kurs nå, men at det var for få påmeldte. - Men vi skal prøve igjen senere i år, sier hun.

Ingen røyker på rådhuset

Hun forteller om flere avdelinger der samtlige er røykfrie. Det gjelder for eksempel rådhuset der det jobber rundt 25 stykker.

— Her er ingen som røyker, sier hun stolt.

De har ingen planer om tiltak som å dele ut nikotintabletter eller noe slikt.

— Nei, i stedet satser vi på holdningsskapende arbeid. Vi tror vi når lengst med det, sier Lauvdal.

Ansatte (nesten) bare positive

Hovedtillitsvalgt for forbundet Delta, John Erik Kristensen, sier at alle de tillitsvalgte har vært involvert i prosjektet. - Jeg har ikke hørt noen ansatte være negative. Fordi ordningen er frivillig så tenker jeg røykerne tar dette som en fin anledning til å vurderer om de vil slutte, sier han.

Sykepleierne Else Marie Fuglestveit og Mette Tisland på Marnarheimen synes det er helt greit at kommunen forsøker å bli røykfri. Foto: Jarle R. Martinsen

På Marnarheimen synes sykepleierne Else Marie Fuglestveit og Mette Tisland at tiltaket er veldig bra. — Nå har det ikke vært røyket her på huset på flere tiår, så noe problem har det ikke vært, mener de to.

Det fører jo til at jeg ikke røyker i det hele tatt mens jeg er på jobb

Likevel: Den ene røykeren på avdelingen som vi fant, er nokså negativ. Hun ville verken ha navn eller bilde i avisa, men misliker at andre skal fortelle henne hvor og når hun får røyke. - Men greit, det fører jo til at jeg ikke røyker i det hele tatt mens jeg er på jobb. Det er bra, innrømmer hun.