— Jeg er flau over at kommunen nesten bare lyser ut det som best kan beskrives som pyntestillinger. Mens det ropes etter flere hender i helsesektoren, tilbys ungdom som tar en utdanning for å arbeide i pleie- og omsorgssektoren nesten utelukkende deltidsstillinger. Det er verken lett å få lån eller leve av små deltidsstillinger, sier Hilde Lende Aune.

Selv har 29-åringen karret seg til en stadig større stillingsbrøk, men fremdeles har hun bare 65 prosent fast stilling. For å spe på inntekten har hun måtte ta på seg alt hun kan få av ekstravakter, og da må hun gjerne ta til takke med mye kvelds- og helgejobbing.

Nesten bare deltid

Akkurat ved årsskiftet var det lyst ut 14 ledige stillinger i helsesektoren i Kristiansand. Av disse var ingen hele stillinger, men sprikte fra beskjedne 13,38 til 60 prosent. Da Hilde Lende Aune i februar foretok et søk på stillinger i Nav for hele Vest-Agder, var ingen av 48 ledige stillinger 100 prosent. På landsbasis er hele 76 prosent av stillingene i pleie- og omsorg i kommunal sektor deltidsstillinger.

— Hvordan har det offentlige tenkt at de skal klare å rekruttere nok medarbeidere til helsesektoren når det nesten bare tilbys små deltidsstillinger. I 2012 anslo staten at de i 2020 ville mangle 10-18.000 helsefagarbeidere i Norge, og det er bare fem år til, sier hun.

Aune som er ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Vest-Agder, sier hun til tross for vanskene med å få full stilling elsker jobben sin og gjerne anbefaler unge å ta fagbrev som helsefagarbeider.

Tre av fire i deltid

I helse- og sosialsektoren i Kristiansand kommune er bare 26 prosent av de kvinnelige medarbeiderne ansatt i 100 heltidsstilling. I følge sektorens årsrapport for 2014 økte også andelen medarbeidere i sektoren på deltid i fjor.

Helse- og sosialdirektør Wenche P. Dehli. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har fokus på å øke andelen heltidsstillinger, og har som delmål å få opp stillingsstørrelsen til de deltidsansatte. Kommunen ønsker flest mulig heltidsstillinger, både fordi det er et viktig prinsipp i seg selv og fordi vi mener det vil øke kvaliteten i tjenestene. Vi bestreber oss på at stillinger som blir utlyst skal minst skal være i 40 prosent, sier helse- og sosialdirektør Wenche P. Dehli i Kristiansand kommune.Kristiansand kommune har overtallighet av helsefagarbeidere, og mange er derfor ansatt i vikarpool. Derfor er det for denne gruppa få utlyste stillinger og mange som er ansatt i små stillinger.

Ikke sykepleiere

Ifølge helse- og sosialdirektøren er det i dag ikke ufrivillig deltid blant sykepleiere. Kommunen lyser ut flere sykepleierstillinger i størrelse 80-100 prosent, der søkerne blir bedt om å si hvor stor stillinger de ønsker.

Utfordrende i helger

— Utfordring med å få kabalen til å gå opp i helgene har vært en av årsakene til den store andelen deltidsstillinger, sier Wenche P. Dehli.

Hilde Lende Aune tror det ville vært enklere å sy sammen større stillinger dersom de ansatte hadde sagt seg villige til å ta noen flere helgevakter i løpet av året.

Se Hilde Lende Aunes debattinnlegg i lenken under.