Geir Ivar Bjerkestrands forslag: "I Jesu fotspor" Foto: OLE LILLESVANGSTU
Øivind Benestads forslag: "I Kristus, i verden, i livet" Foto: Bjørn Markussen
Stein Reinertsen foreslår: "I Kristus, nær livet" Foto: Kjartan Bjelland
Jan Olav Olsen foreslår: "I livet, nær Kristus" Foto: Kjartan Bjelland

Vi har spurt de som sitter på «Agder— og Telemark-benken» under Kirkemøtet om de har forslag til nytt slagord for kirken de tilhører. Den yngste av kirkemøte-medlemmene fra det sørligste bispedømmet, Martin Jakobsen (25) fra Kristiansand, mener «Bli med til himmelen» kan være en idé.

— Men det er tatt veldig på sparket, sier Jakobsen, som studerer kristendom på Menighetsfakultetet.

Når nå «Kirkens storting» - Kirkemøtet - er samlet i Kristiansand, skal de ikke bare drøfte sitt forhold til homofile og likekjønnet ekteskap. På sakslisten står også Den norske kirkes visjon for perioden 2015 - 2018. «For å være aktuell og kommunisere godt med medlemmer og andre brukere av Den norske kirke er det behov for å utvikle et kort slagord - sloagen,» står det i Kirkerådets saksforberedelser.

— Jeg kan foreslå «Raus, relevant, tilgjengelig», sier Kjetil Drangsholt (64) fra Kristiansand.

Kontinuitet

Geir Ivar Bjerkestrand (61) fra Grimstad foreslår «I Jesu fotspor», mens Øivind Benestad (60) fra Kristiansand mener «I Kristus, i verden, i livet» kan fungere.

Også den nest yngste på Agder-Telemark-benken, Torstein Nordal (28) fra Nissedal vil gjerne ha himmelen med i slagordet.

— Jeg tenkte på noe i går... jo, «Guds himmel på norsk jord», foreslår Nordal, som om kort tid begynner som prest i Den norske kirke.

I forrige fireårsperiode har Den norske kirkes visjon vært «I Kristus, nær livet - en bekjennende, misjonerende, tjenende og åpen folkekirke». Kirkerådet mener det ikke bør gjøres for mange endringer fordi «i tider med mange endringsprosesser er det viktig å vise kontinuitet». Men rådet skriver at «I Kristus, nær livet» har «virket for internt», og foreslår det strøket. Så dersom Kirkemøtet tirsdag vedtar Kirkerådets forslag, vil kirkens visjon være «Den norske kirke - en bekjennende, misjonerende, tjenende og åpen folkekirke».

Biskopens forslag

Da er det denne visjonen kirkens kommunikasjonsavdeling skal basere et nytt slagord på, et slagord som «engasjerer, utfordrer, skaper entusiasme - kanskje stolthet, og som kan trykkes på ulike profilartikler», skriver Kirkerådet.

Biskop Stein Reinertsen (54) synes ikke «I Kristus, nær livet» er for internt. Ikke bare mener han det står godt som inngang i visjonen. Også som selvstendig slagord for Den norske kirke, synes biskopen det kan fungere, og får støtte fra Bergit Haugland (47) fra Kragerø.

Bispedømmerådsleder, Jan Olav Olsen (63) fra Gjerstad snur litt på Reinertsens forslag.

— Jeg liker «I livet, nær Kristus», sier Olsen.