Det var her i Lundeelva at den forhistoriske hodeskallen ble funnet. Foto: Ghattas Sayej

— Dette er sensasjonelt. Vi fant Sol i 1994 og eksakt 20 år senere finner vi en ny hodeskalle som kan være like gammel. Det er midt i blinken og utrolig spennende, sier arkeolog Ghattas Sayej ved fylkeskonservatoren til Fædrelandsvennen. Han fikk overlevert hodeskallen mandag.

Området hvor hodeskallen ble funnet er nå foreløpig fullstendig fredet. Det er ikke tillatt å dykke eller grave i elvemunningen.

Mudring

Den siste tiden har det pågått et mudringsarbeid i Lundeelva, og dette var grunnen til at den forhistoriske hodeskallen ble oppdaget av Sigurd Simonsen med familie som søndag var på båttur i elva.

— Vi kjørte ut mot Torvefjorden da vi oppdaget en hodeskalle som lå i en leiregrunne. Den var ikke vanskelig å se, og vi tilkalte politiet for å høre om de var interesserte i å komme og ta en titt på funnet, sier Simonsen til Budstikka.

Tann sendt til Florida

Det var her i Lundeelva at den forhistoriske hodeskallen ble funnet. Her er politiet på befaring på stedet mandag. Foto: Ghattas Sayej

Politiet var mandag på stedet. De kunne raskt fastslå at det var en gammel hodeskalle og ringte fylkeskonservatoren.— Vi har overtatt saken fra politiet. Jeg kan ikke si med sikkerhet hvor gammel hodeskallen er, men jeg mistenker at vi snakker om en hodeskalle som er på samme alder som Sol. Altså rundt 9000 år gammel. Vi må vente på svar på prøvene for å kunne fastslå alderen nøyaktig, men den er i hvert fall forhistorisk, opplyser Sayej.

Han har tatt ut en tann av hodeskallen og sendt den til analyse i Florida USA.

— Forhåpentligvis får vi svar på prøvene om fire uker. Da kan vi si eksakt hvor gammel hodeskallen er, pluss minus 30-40 år, forklarer han.

Beskyttet av leire

På tross av sin høye alder var hodeskallen i overraskende god forfatning.

— Den var i veldig god stand. Den har ligget beskyttet i leira i bunnen av Lundeelva, noe som er ideelt for å ta vare på slike gamle bein. Så i mange tusen år har den ligget beskyttet før den nå kom til overflaten i forbindelse med mudring i elva, sier han.

— Det neste som nå skjer er at jeg må ta kontakt med maritimt museum som har ansvar for sjø og vann, mens vi tar ansvaret for å undersøke området rundt som er på land. Vi foretar oss ikke noe mer før de kommer, sier Sayej.

Sol var 8600 år

Restene som er funnet tilhører etter all sannsynlighet to ulike individer, begge kvinner. Kraniet på bildet er av Sol. i Oslo befinner det seg også rester av et annet kranium, også det har trolig tilhørt en kvinne. I tillegg et lårbein og et nakkebein, også de fra to individer.   Foto: Tore-André Baardsen

I 1994 ble en hodeskalle tilhørende en kvinne funnet i Hummervigholmen i Søgne. Radiologisk datering slo fast at Sol, som hun ble døpt, var 8600 år gammel, og dermed de eldste menneskerestene som er funnet i Norge. Siden den gang er det funnet totalt fire nye hodeskaller i bukta. Alle levningene har vært rundt 9000 år gamle. Nå kan et nytt sensasjonelt funn være et faktum i Søgne.— Dersom denne hodeskallen skulle vise seg å være like gammel er det jo veldig gøy at det var vi som fant den, sier Simonsen.