S.S. Dhillon er forsvareren til begge de to nordmennene som venter på dom i Singapore. Her er han fotografert utenfor State court samme dag som 34-åringen fra Kristiansand fikk sin sak utsatt på nytt.  Foto: Frank Mersland
Det oppholder seg mellom 1000 og 1500 nordmenn i Singapore. Mange av dem jobber for selskaper som er tilknyttet oljeindustrien.   Foto: Frank Mersland
De to oppsagte nordmennene går nå med «kontoret i lomma». Fædrelandsvennen har fått lese referatene som ble ført i pennen av NOV etter at de to ble bedt om å si opp jobbene sine.  Foto: Frank Mersland

Hooooit!

Det lyder en uforståelig, men likevel tydelig ordre fra politimannen innerst i det lille rettslokalet.

Mens åtte av de tilstedeværende reiser seg av respekt for dommeren, blir sistemann i lokalet, en 34 år gammel mann fra Kristiansand, geleidet til tiltalebenken.

Rettsaken i sal nummer 28 i State court i Singapore kan begynne…

Skulle hjelpe kollega

— Jeg dro til Singapore for å hjelpe en kollega som hadde havnet i klammeri med politiet. Det endte med at jeg ble arrestert sjøl, sier kristiansanderen.

Det er kvelden før rettsaken og de to nordmennene møter Fædrelandsvennen på et hotell i Singapore sentrum. Ingen av de to ønsker å stå frem med navn og bilde av hensyn til familie og muligheter til å skaffe seg jobb i fremtiden.

Begge er 34 år gamle. Den ene av de to, en mann fra Østlandet, er siktet for vold mot offentlig tjenestemann. Kristiansanderen er blant annet siktet for tyveri. Det er de groveste anklagene i sakene som er anlagt mot de to fra myndighetene i Singapore.

— Da jeg ble arrestert natt til 10. mai, tok jeg kontakt med den norske ambassaden i Singapore og ba dem varsle NOV. Da jeg slapp ut fra arresten, tok også jeg kontakt med NOV sin HR-avdeling i Kristiansand. Beskjeden derfra var at jeg skulle ligge lavt og gjennomføre de møtene jeg hadde avtalt i NOV-regi.En uke senere fikk østlendingen beskjed om ikke å kontakte NOVs lokale avdeling i Singapore.

Fryktet journalister

— De var redd for at journalister ville følge etter og sette NOV i sammenheng med det jeg var arrestert for, sier østlendingen.

Han fortsatte å ha kontakt avdelingen sin og HR-avdelingen i Kristiansand.

— I begynnelsen var det aldri snakk om noe annet enn å gi meg en skriftlig advarsel. Etter noen uker, sørget jeg for å få familien min ned for egen regning. Tre dager etter at de kom ned, hadde jeg avtalt et telefonmøte med NOV i Kristiansand, sier østlendingen.

Mens familien lekte seg i bassenget på hotellet i Singapore, satt 34-åringen i telefonmøte på hotellrommet. Sakte men sikkert gikk det opp for han at situasjonen var i ferd med å endre seg.

Skulle gå bra

— Jeg fikk beskjed om at stillingen min skulle vurderes, og at dette var rutiner som måtte følges. To dager senere kom det en ny telefon. Beskjeden var kort sagt: Du har to dager på si opp. Hvis ikke sier vi deg opp. Jeg fikk slengt i trynet at jeg hadde satt firmaet i et dårlig lys.

Østlendingen var i sjokk. Kona ble forbannet.

Fædrelandsvennen har fått lese referatet fra møtet mellom østlendingen og NOV. Der står det blant annet at selskapet ser på den ansattes adferd som uakseptabel og at han har satt selskapet i en vanskelig situasjon - både innad og utad. Videre påpeker NOV at saken har ført til medieomtale og er negativ for selskapets omdømme.

— Både jeg og kona hadde fått forsikringer om at ”dette skulle gå bra”. NOV la hele tiden vekt på at selskapet skulle ta menneskelige hensyn. Det ble kona tuta ørene full av hele tiden. Så får jeg i stedet beskjed om å si opp…

Besøk fra Norge

Noen dager før østlendingen fikk denne beskjeden, kom Kristiansand-mannen til Singapore.

— Mandatet mitt var å se til kollegaen min. I tillegg skulle jeg gjennomføre noen møter mens jeg først var her nede, sier kristiansanderen.

Etter først å ha møtt kollegaen, benyttet kristiansanderen frihelgen til en tur på byen. Byturen endte på politistasjonen søndag morgen. Med merker etter spark i hodet, brukne ribben og en tann i manko ble kristiansanderen tatt til sykehus for blodprøve.

— Jeg husker fint lite. Det ble målt 1,4 promille alkohol i blodet mitt. Jeg mener jeg ble dopet. Da jeg lå på sykehuset, ba jeg to ganger om å få en utvidet blodprøve. Uten å få det. En slik prøve kunne påvist et stoff som for eksempel Rohypnol som brukes til å dope folk, sier kristiansanderen.

Gråt og syntes synd på meg sjøl

Saken hans ble behørig omtalt i en av de lokale avisene. Sammen med artikkelen fulgte et bilde av minigraveren han hadde krasjet inn en taxi søndag morgen.

NOV ble kontaktet. Rådet derfra var å søke hjelp hos ambassade og sjømannskirke. Fire dager senere fikk han beskjed om at NOV ikke lenger ville betale for hotellet han bodde på.Han flyttet til et hotell i bydelen Chinatown. Han ringte hjem. Det var en samtale han gruet seg til. Familien var i ferd med å bygge nytt hus. Hjemme satt kone og to barn.

— Jeg la meg inn på et fem kvadratmeter stort rom. Jeg har aldri vært så langt nede. Jeg skammet meg og syntes synd på meg sjøl. Jeg gråt mye. Noen dager orket jeg å ta en spasertur. Jeg handlet maten på en Subway-forretning i nærheten. Jeg prøvde å sove så lenge som mulig, sier kristiansanderen.

Måtte si opp

Fredag 27. juni, tolv dager etter at han ble arrestert, fikk 34-åringen fra Kristiansand beskjed om å si opp eller bli sagt opp.

I referatet fra møtet mellom kristiansanderen og NOV står det at bedriften mener kristiansanderen har oppført seg illojalt og uakseptabelt. 34-åringen har i samme møte sagt seg uenig i NOVs tolkning av saken og mener han ble dopet. Referatet avsluttes med at bedriften sier den ønsker å ivareta kristiansanderen på best mulig vis.

— Jeg var uten pass og visste ikke hvor lang tid det ville gå før situasjonen med myndighetene i Singapore kom til å bli avklart, sier kristiansanderen.

— Jeg fikk over helgen til å tenke på saken. Det virket som om selskapet hadde det travelt. Det var mange som skulle på feire i begynnelsen av juli og det virket som om de ønsket å avklare saken før ferien. Det endte med at jeg sa opp. Det angrer jeg på i dag.

Også østlendingen sa opp jobben sin en uke senere. Begge opplever at de ble presset ut av selskapet. Ingen av dem ble hørt da de ønsket å gjøre om på beslutningen i etterkant.

Det er avdelingen i Kristiansand som har hatt kontakt med de to nordmennene i Singapore, men begge mener avgjørelsen er påvirket av selskapets hovedkontor i Houston.— NOV i Kristiansand sier det er de som har hatt ansvaret for å turnere situasjonen vi har havnet i, men da kollegaen som skulle hjelpe meg havnet i saksa, fikk jeg inntrykk av at selskapet ikke ville ha noe mer med oss å gjøre.

— Hva tenkte du da?

— Det første jeg tenkte var at hovedkontoret i Houston ikke burde hatt noe med hvordan denne saken skulle håndteres fra Norge, sier østlendingen.

— Hvorfor tror du Houston er involvert?

— Vi vet at det har gått mailkorrespondanse ganske høyt oppe i systemet, sier han.

Det har foreløpig ikke lykkes Fædrelandsvennen å få tilgang på denne internkommunikasjonen. Oppfatningen til de to som sitter ”havarert” i Singapore, er likevel den at NOV i Kristiansand burde stått opp for sine ansatte.

Skuffet over ledere

— Vi mener ikke NOV har noen grunn til å ”dømme” oss før vi er kjent skyldig av lokale myndigheter, sier de to.

I tillegg mener de at NOV burde vite hvordan rettssystemet fungerer i Singapore.

— Det er mange av dem som jobber i NOV-ledelsen i Kristiansand som vet hvordan ting fungerer her nede. NOV har operert her nede siden 90-tallet. De bør vite at rettssystemet i Singapore blir polert utenpå, sier østlendingen.

De to er skuffet over at ledere i Kristiansand ikke har stått opp for dem og ivaretatt sine ansatte. De mener selv at hjelpen som ble tilbudt fra NOV da de havnet i uføret var minimal.

— Vi har skaffet oss advokater. Vi har sjøl måttet finne fastboende som kunne kausjonere oss ut av fengsel. Jeg opplever at vi har blitt sparket på mens vi har ligget nede, sier østlendingen.

— Men dere har vel ansvaret for det dere er arrestert for sjøl?

— Jeg bestrider ikke det. Jeg er villig til å gjøre opp for meg for det jeg har forårsaket. Det er ikke det som er problemet. Men jeg forventer at en norsk arbeidsgiver er opptatt av å hjelpe en ansatt som har havnet i trøbbel her nede, sier kristiansanderen.

Uvisshet

Østlendingen har vært i retten fem ganger og skal fremstilles på nytt om 14 dager. Maksimal straff for det han er siktet for er sju års fengsel. Kristiansanderen har vært fremstilt tre ganger og fikk onsdag beskjed om at saken på nytt ble utsatt i to uker.

— Det verste er å gå i uvisshet. Forsvareren min sier jeg bør forberede meg på seks måneder i fengsel. Det vil si seks måneder på en 16-manns celle med et hull i hjørnet og stråmadrass til seng, sier østlendingen.

Kristiansandsmannen trodde i utgangspunktet han skulle slippe fengselsstraff. Men i og med at han er siktet for grovt tyveri av minigraveren, risikerer også han å måtte sone.

Begge opplever situasjonen som absurd. Først bruddet med arbeidsgiver. Deretter møtet med myndighetene i Singapore.

Tilbake i retten

Tilbake i rettssal 28 i State court hører dommeren på hva påtalemyndigheten og forsvar har å si i saken mot den siktede kristiansanderen.

Forsvareren ber om at saken avsluttes snarest mulig fordi klienten har levd lenge nok i uvisshet. Aktor sier påtalemyndigheten har skaffet til veie nye momenter i saken som bør prøves for retten.

Etter en fem minutter lang rettssak sier dommeren at partene må møtes igjen om to uker.

Fædrelandsvennen har to ganger denne uken tilbudt NOV å svare på anklagene som kommer fram i intervjuet med de to eks-ansatte. Kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø har fått tilbud om å få oversendt konkrete spørsmål. Han har avslått dette.

— Vi behandler denne saken i tråd med vår personalpolicy. Vi kan ikke kommentere saken utover det, sier Nordbø til Fædrelandsvennen.