Magne Havnå får trøst av kona Turid i Bergamos sportshall, etter at han tapte kampen om EM-tittelen i profesjonell boksing, cruiser-vekt. Vinner av kampen ble Angelo Rottoli. Foto: Hvaal, Morten NTB Scanpix
Magne Havnå og broren Erling Havnå (bak) under et boksestevne i Randers, Danmark i 1991. Foto: ntb scanpix

— Det er veldig spesielt at han skal bokse i Danmark, der Magne ble verdensmester. Det er ting som kommer opp igjen. Det er klart dette vekker gamle minner, sier Turid Røseth til Fædrelandsvennen.

Lørdag kveld sitter enken etter Magne Havnå ringside for å følge sønnen Kai Robin Havnaas (25) debut som proffbokser. Risør-familiens historie gjør debuten spesiell. Kai Robin er sønn av Røseth og Havnå, som ble verdensmester i cruiservekt i København i mai 1990. Havnå døde i en båtulykke utenfor Risør i mai 2004 - bare 40 år gammel. Noen måneder senere ble Magnes bror Erling tatt for medvirkning i NOKAS-ranet.

Magne Havnå får trøst av kona Turid i Bergamos sportshall, etter at han tapte kampen om EM-tittelen i profesjonell boksing, cruiser-vekt. Vinner av kampen ble Angelo Rottoli. Foto: Hvaal, Morten NTB Scanpix
Magne Havnå og broren Erling Havnå (bak) under et boksestevne i Randers, Danmark i 1991. Foto: ntb scanpix

Etter de to episodene la Kai Robin, som da var 15 og et stort boksetalent, hanskene på hylla med umiddelbar virkning.Nå er familien igjen i søkelyset — denne gang på grunn av langt hyggeligere ting. Etter å ha tatt opp boksingen for fem år siden er Kai Robin Havnaa klar for proffsirkuset - i samme vektklasse som faren. 25-åringen var en av Norges beste amatørboksere og en soleklar kandidat til OL i Rio som norgesmester i sin klasse. Så ble han plukket opp av Sauerland - den store tyske boksepromoteren som blant andre har Cecilia Brækhus i stallen. Lørdag står han ansikt til ansikt med Tomislav Ruban fra Kroatia.

Mamma kan «gamet»

— Jeg har blandede følelser i kroppen nå. Jeg er godt trent og jeg føler meg klar. Samtidig er jeg spent fordi dette er noe helt nytt for meg, med tynnere hansker og uten hjelm, sier Havnaa til Fædrelandsvennen.

Han er glad for å ha mamma Turid på plass i København.

— Hun vet hva dette dreier seg om. Hun har vært med på det før, hun skjønner sporten og det hjelper meg. Men det er viktigst at hun er der og støtter meg i hverdagen. Når jeg er i ringen har jeg kun fokuset på det som skjer der oppe. Da tenker jeg ikke på familien, sier Havnaa.

— Det jeg er mest redd for er at han skal tape, ikke at han skal skade seg. Samtidig er jeg mer redd for ham enn det jeg var for Magne. Dette er noe helt annet. Han er jo sønnen min, jeg føler mer omsorg, forklarer Turid Røseth, som mener sønnen er veldig lik sin far i ringen.

Sikker på seier

— Jøss, du er helt lik Magne, tenkte jeg da jeg så ham for noen år siden.

— Den sammenlikningen begynner jeg å bli vant med. Det er litt mye, og jeg kan bli litt lei. Samtidig finner jeg det helt naturlig, jeg skjønner det og er glad for at pappa blir husket som en god bokser. Så tenker jeg at på et tidspunkt så blir det ikke så interessant lenger. Da er det prestasjonene mine som skal i fokus, sier Havnaa.

Både han og familien har klokkertro på seier i kampen som går direkte på Viasat 4. — Jeg tror dette går bra. Han er kjempetrent, sier Røseth.

— Jeg skal bokse sånn som jeg kan. Da vinner jeg helt garantert, sier Kai Robin selvsikkert.