Det var i november i fjor kreftleger ved Sørlandet sykehus offentliggjorde at de hadde oppdaget at en type kreftmedisin også virker mot nervesmerter.

Innovasjonsselskapet Inven2 hadde på vegne av Sørlandet sykehus inngått avtale med det globale farmasi-selskapet Merck KGaA. Den største avtalen som noensinne er gjort i Norge, og med full uttelling over mange år, kan den være verd flere milliarder kroner.

Milliarder

Inntektene fra salg av kreftmedisinen skal deles på tre, i følge avtalen. En tredel til oppfinnerne, en tredel til Sørlandet sykehus og en tredel til Inven2. —  Vi er enige om at vi ikke skal bruke pengene på oss selv, de skal gå til et godt formål, sa overlege Christian Kersten som var en av de tre legene som har skapt historie på Sørlandet sykehus sammen med Marthe Cameron og avdelingsleder på Senter for kreftbehandling, Svein Mjåland.

Mjåland opplyser overfor Fædrelandsvennen at det ikke er tatt noen beslutning om hvordan pengene skal brukes ennå.

Opplyser ikke

Han vil ikke opplyse noe om hva slags prosess som er satt i gang for å bestemme hvordan pengene skal brukes, heller ikke hvilke personer som eventuelt er med på dette, eller når det er sannsynlig at en beslutning blir tatt.

— Vil beslutningen om hvordan oppfinnerne skal bruke pengene bli offentliggjort? I så fall når og hvordan?

— Det må vi ta hvis og når den tid kommer, skriver Mjåland i en e-post.

Farmasiselskapet Merck KGaA skal etter planen begynne de første systematiske utprøvingene av medisinen i år.

Siden utgangspunktet er et godkjent legemiddel mot kreft, regner man med at det kan være på markedet om seks år, altså i 2019. ## I salg 2019

—  De første utbetalingene vil komme før legemidlet eventuelt kommer i salg i 2019. Først kommer det litt penger, og så kommer det mer ettersom sannsynligheten øker for at dette blir en realitet, fortalte adm dir Ole Kristian Hjelstuen i Inven2 til Fædrelandsvennen i november i fjor.

Heller ikke Sørlandet sykehus har bestemt noe om hvordan inntekter på opptil en milliard kroner skal brukes.

— Det pågår ingen prosess rundt dette punktet i sykehuset nå. Det vil bli en drøfting når det kommer noen vesentlige midler ut av prosjektet, sier økonomidirektør Per Qvarnstrøm.

Noen penger

Qvarnstrøm opplyser at sykehuset allerede har fått litt penger, men at det bare har vært en «kostnadsdekning for prosjektet».

— Det vil komme mer betydelige midler når prosjektet kommer reelt i gang hos lisenstager, noe vi forventer start på i løpet av høsten. Dette forventes å være et langsiktig arbeid og utbetalinger av betydning vil derfor fort ta noen år før kommer, opplyser Qvarnstrøm.