Denne beskjeden fikk Andreas Bjørge på Birkeland på telefon fra en mann som ringte og presenterte seg fra Microsoft.

— De er jo svindlere, og det sa jeg til dem, forteller Bjørge. Han sier han ikke tar truslene alvorlig, og derfor er reservert i forhold til å politianmelde dem.

Microsoftsvindlere

Siden 2011 har norsk presse jevnlig omtalt telefonsvindlerne som presentert seg fra Microsoft. De siste månedene har advarslene mot svindlerne økt i omfang. Det går knapt en dag uten at nye svindelforsøk omtales i norske aviser.

Rådgiver Anne Dybo i Økokrim forteller til Fædrelandsvennen at det nå jobbes internasjonalt for å stoppe Microsoft-svindlerne.

— Det blir nå tatt fatt i dette internasjonalt. Men det krever blant annet at vi må ha med oss spesielt indisk politi. De som ringer sitter stort sett på callsenter i India, noen i Kina og noen i Pakistan. De som ringer vet ikke alltid hva de er med på. Får de napp hos en person, setter de over til en tekniker, som tar over kontrollen på pc-en, fjernstyrer den og ødelegger den. Så krever de betaling for å få den i orden igjen, forteller Dybo.

Den siste tiden har Microsoft-svindlerne begynt å ringe med egne dataprogrammer som utstyrer svindlerne med tilfeldige norske telefonnummer. I noen tilfeller har politiets alarmtelefon 112 stått oppgitt når svindlerne har ringt.

— Dette har også ført til eierne av telefonnumrene som er misbrukt, har fått store problemer i ettertid, sier Dybo.

Tigger penger

Andreas Bjørge i Birkenes hadde akkurat tilbrakt tre fredelige uker i Midtøsten, da han kom hjem til Birkeland og fikk bombe- og terrortrusselen.

— De ringte fra et Bergens-nummer. Men presenterte seg fra Microsoft på gebrokken engelsk. Han som ringte avviste at det var svindel, og påsto hardnakket at han ringte fra Microsoft. Men et par minutter etter at samtalen var avsluttet, ringte han meg opp igjen. Han fortalte at han ringte fra Pakistan, hadde familie og trengte penger. Så spurte han om jeg kunne avse fem eller ti euro, forteller Bjørge, som også avviste denne forespørselen.

Terrorister

— Etter ytterligere noen minutter, ringte det en ny telefon med et Bergens-nummer. Han som ringte denne gangen presenterte seg som sjefen til han forrige som ringte, og ville vite hva den forrige hadde sagt. Da jeg avslo dette, kom trusselen der han sa de var i en terrororganisasjon og visste hvor jeg bodde, forteller Bjørge.

— Microsoft-svindlerne er kjent nok, men dette var jo en underlig variant, sier Bjørge, som er ansatt i Skatteetaten og jobber til daglig hos politiet med økokrimsaker.

Enormt omfang

Rådgiver Anne Dybo i Økokrim.

Anne Dybo Økokrim har jobbet med Microsoft-svindelen i lang tid, men ikke tidligere hørt om terror— eller bombetrusler.- Nei, den var ny, sier hun.

— Hvor stort omfang har denne svindelen fått?

— Den har et enormt omfang, og den pågår over hele verden. Dette er et problem som nå diskuteres og tas opp internasjonalt, sier hun.

— Hvem er disse svindlerne?

— Vi mener utgangspunktet var vest-afrikanere, og at de har forbindelser til bakmennene som operer fra Kina og India, sier Dybo.