— Mange unge bruker Nav som karrierevei. Det er vi nødt til å endre på, sier Tore Askildsen, ordfører i Mandal kommune.

I to år har Lindesnesrådet jobbet med å få på beina Lindesneslosen. Prosjektet blir beskrevet som tidenes krafttak, i hovedsak mot unge på uføretrygd. Prosjektet vil rette seg mot unge i alderen 16-29 år, som står i fare for å falle ut av videregående skole.

Hindre drop-out

— Vi vet at 23 prosent dropper ut av videregående skole i Mandal og at mange mottar arbeidsavklaringspenger (AAP). Her vil vi sette inn ressurser. Lindesneslosen vil samle alle tilbudene som finnes og jobbe direkte mot unge, sier Sissel Wiig, leder for Nav i Mandal. I snitt må det offentlige betale 13 millioner kroner per uføretrygdet.

Uføretallene i Lindesnesregionen er på landstoppen. I Lindesnes og Mandal er rundt 16 prosent av befolkningen uføretrygdet. En av tolv unge i Mandal mottar enten AAP eller uføretrygd.

Lindesneslosen vil koste 9,4 millioner de neste tre årene. Det blir finansiert av tilskudd fra Sørlandets kompetansefond (3 mill.), fylkesmannen (600.000 kr.), Lindesnesfondet (900.000 kr.) og kommunal egeninnsats (1,1 mill.). Nav vil sette av to årsverk i tre år til prosjektet (3,6 mill.).

Fire «Loser«

Nylig søkte Lindesnesrådet etter prosjektleder i 100 prosent stilling. To såkalte «loser» finansieres av Nav og rådet håper fylkeskommunen vil finansiere ytterligere to.

Lostjenesten vil ha hovedkontor ved Mandal og Byremo videregående skole.