— Når Kommunal- og forvaltningskomiteen 9. juni skal avgi sin innstilling til Stortinget, vil de fire borgerlige partiene sikre flertall for at ferjeavløsingsmidler kan overføres veiprosjekter i 40 mot dagens 20 år. Det betyr at det vil være langt enklere å finansiere en fastlandsforbindelse, sier komitéleder Helge André Njåstad (Frp).

Dermed røper han overfor Fædrelandsvennen hva komiteen vil foreslå overfor Stortinget.

Lobbyist

Gisle Meininger Saudland. Foto: Tore André Baardsen (arkivfoto)

Mandag hadde Gisle Meininger Saudland (Flekkefjord Frp) og Christian Eikeland (Vest-Agder Frp) et møte med Njåstad om mulige finansieringsmodeller for å gjøre Vest-Agders største øy landfast og ferjefri.I dag kan midlene som staten bruker til å subsidiere ferjedrift med, overføres til bygging av bro eller tunnel i 20 år. Det er, kombinert med bompenger, ikke tilstrekkelig for å finansiere den 3,2 kilometer lange undersjøiske tunnelen til over 500 millioner kroner.

Med overføringer av «ferjemidlene» i 40 år, vil regnestykket derimot kunne gå opp.

Klar melding til fylket

Jan Sigbjørnsen. Foto: Tarald Reinholt Aas (arkivfoto)

Ordfører Jan Sigbjørnsen (H) i Flekkefjord mener fylkeskommunen bør kunne si ja til å bygge en tunnel til Hidra selv om ikke Stortinget skulle åpne opp for å bruke ferjeavløsingsmidler i mer enn 30 år.— Jeg mener vi må kunne få overført ferjetilskuddet i 40 år for å være sikker, men det ligger det nå an til. At dette vil være et godt prosjekt er jeg ikke i tvil om. Se bare på hva Flekkerøytunnelen betydde for øya og fastboende der, sier Saudland om tunnelen til øya utenfor Kristiansand, som åpnet i 1989. ## Svar i løpet av året

— Vi skal ha et møte med Flekkefjord kommune 22. juni for å diskutere hvor Hidra landfast-prosjektet står. Statens vegvesen har da lovet å få klare tall for hvordan prosjektet kan finansieres med ferjeavløsingsmidler i henholdsvis 30 og 40 år. Det er først når fylkestinget får saken til behandling innen utgangen av 2015, vi får vite om prosjektet blir gjennomført eller skrinlagt, sier samferdselssjef Vidar Ose fylkeskommunen.

Hidra har 600 fastboende og en god del feriehus og hytter. Flott natur og festningsverk fra 2. verdenskrig har bidratt til å gjøre øya til et populært turistmål.