Yvonne Fernmar Willumsen (32) er ny fylkeskonservator i Vest-Agder. Foto: Lars Hollerud

— Gratulerer med jobben, foreløpig som vikar i ett år for Frans-Are Stylegar, som er blitt direktør ved Varanger museum i Vardø. Var dere mange om beinet?

— Takk, vi var 10-12 som søkte stillingen.

— Hva er din bakgrunn?

— Jeg vokste opp i Eydehavn og har yrkeserfaring med arkeologisk feltarbeid og formidling. De siste sju årene har jeg tilhørt fylkeskonservatorens stab, og er heldigvis godt kjent på huset.

— Hender det at noen spør hvordan et ungt menneske kan være glødende interessert i gamle ting under bakken?

Tidlig debut

— Det forekommer. Da svarer jeg at interessen kom med morsmelka. Mamma dro meg med på alle slags museer og utgravinger fra jeg lærte å gå. Nå gjør forresten jeg det samme med vår tre år gamle sønn. Han var bare tre uker da han var med på sin første utgraving. Heldigvis er også samboeren veldig historisk interessert.

— Hva ble gravd fram?

— En del av et vikingsverd i en hage på Mosby.

— Hva er det beste ved å være arkeolog?

— Glede over å finne noe interessant. En oppdagelse gir et voldsomt kick.

— Som for eksempel?

20 skjeletter

— Oppdagelsen av en fotkjede rundt en gravhaug i Åseral. Altså en kjede av stein, som viser at gravhaguen er fra vikingtiden (800-1100). På Hidra har jeg vært med på å avdekke gravrøyser fra bronsealderen (1500 til 500 f.Kr.). I Mandal var jeg involvert i funnet av Hogganviksteinen, steinen med Nordens nest lengste innskrift i runer. I Kristiansand var jeg med på å grave fram skjeletter av 20 komplette individer utenfor domkirken. Disse har vært undersøkt av Norsk senter for kulturminneforskning i Oslo.

— Ja vel?

— Men disse var naturlig nok ikke så gamle, sannsynligvis fra 16-1700-tallet.

— Og nå legger du spaden på hylla?

— Jeg håper å kunne fortsette med feltarbeid også, i tillegg til en rekke andre oppgaver.

— Også over bakkenivå?

Kulturarv 2020

— Nettopp. Vi arbeider nå etter en strategiplan som heter Kulturarv 2020. Den omhandler åtte punkter.

— Hva skal det satses på?

— Det ene er historiske spor fra forhistorisk til nyere tid. Det andre er økt historisk bevissthet for byene Flekkefjord, Farsund, Mandal og Kristiansand. Det tredje omhandler uthavnene. Blant annet skal kulturmiljøfredningen av Ny-Hellesund følges opp for å komme med på Unescos liste over verdensarv. Det fjerde er museumshavn i Kristiansand. Det femte gjelder industriarv, det sjette krigens kulturminner, det sjuende troens kulturminner, mens det åttende har med kulturhistoriske eiendommer å gjøre. Alt dette skjer i tett samarbeid med Vest-Agder-museet.

— Hvilke andre interesser står deg nær?

— Jeg syr mye. Og jeg elsker fjellet.