— Vi gikk til valg på at eiendomsskatten ikke skal økes, men helheten er viktigere enn enkeltløfter. Dersom vi til slutt går inn for å øke eiendomsskatten er det viktig at vi er ærlige overfor velgerne om hvorfor vi gjør det, sier Einar Holmer-Hoven til Fædrelandsvennen.

Høyres gruppeleder er klar på at en eventuell økning vil møte sterk motstand både fra egne partifeller og samarbeidspartnerne i KrF og Frp. Han mener likevel at alle muligheter må utredes for å finne veien ut av det økonomiske uføret.

Må ha utredning

Under torsdagens bystyre redegjorde økonomisjef i Lillesand kommune, Espen Grimsland, for kommunens økonomiske situasjon.

— Vi kan ikke vente til høstens budsjettforhandlinger med å gjøre tilpasninger, derfor ber vi bystyret om en klar bestilling på hva som skal utredes nå, sa Grimsland.

Bystyret vedtok til slutt en 12 punkters tiltaksplan som skal vise hvor det er penger å tjene eller spare. Under debatten var høyresiden mest opptatt av det siste, mens Venstre, Sp og Arbeiderpartiet fokuserte på mulig inntektsøkning.

— Hva må egentlig til for at høyresiden vurderer eiendomsskatt, spurte Sps Oddbjørn Kylland da han gikk på talerstolen.

— Vi ligger svært lavt på eiendomsskatten sammenlignet med andre. Her må det være mulighet for å ta ut mye mer. Vi kan skjære til beinet på tjenestene, til en bitteliten gevinst, sa SVs Nils Martinius Justvik.

Lav eiendomsskatt

Han viste i den sammenheng til administrasjonens oversikt over eiendomsskatten i nabokommunene, som viser at innbyggerne i Kristiansand og Grimstad betaler langt mer i eiendomsskatt enn i Lillesand.

— For en bolig på 120 kvadratmeter betaler man i gjennomsnitt 1000 kroner i Lillesand. Vestover betaler folk 4000-7000 kroner, mens østover koster den sammen boligen 3000 kroner, sa økonomisjef Grimsland.

I Lillesand er skattenivået for bolig i på 2 promille, og 3 promille for næringseiendommer. til sammenligning har Birkenes 4 promille for bolig og 7 promille for næringseiendommer.

Kan spare 12 mill. i barnehagene

Grimsland poengterte samtidig at en bemanning i barnehagene på nivå med Birkenes vil kunne føre til en besparelse på 8-12 millioner kroner.

— Det finnes muligheter til store innsparinger. Venstresiden har bare et svar. Det er mer eiendomsskatt. Men dersom vi kun øker inntektene utsetter vi bare problemene. Vi er nødt til å drive slik at vi ikke bruker mer penger enn vi har, sier Einar Holmer-Hoven.

Det eneste partiet som stemte mot en utredning av eiendomsskatten var KrF.

— Vi har bestemt at vi skal styre uten eiendomsskatt. Vi kjenner allerede tallene og det er derfor ikke nødvendig å utrede dette igjen, sa KrFs Ingebjørg Ribe Rudihagen.

Ingen kuer hellige

Frps Arne Gulbrandsen er også mot eiendomsskatt, men valgte likevel å stemme for at konsekvensene av en økning skal utredes.

— Vi ønsker flest mulig tall på bordet. Det betyr ikke at vi plutselig er for eiendomsskatt. Vi ønsker tallene på bordet, så skal vi vurdere og deretter ta stilling. Det er ingen kuer som er hellige på dette stadiet, sa Gulbrandsen.