Siri Johanne Boye tar forholdsregler for å unngå smitte i epidemiherjede Sierra Leone. Foto: Røde Kors
Helt siden hun ville bli doktor som liten har Boye drømt om å jobbe internasjonalt. Foto: Røde Kors

— Vi har ikke kommet i gang med behandling. Sykehuset er fortsatt under konstruksjon. Vi setter opp et feltsykehus, et isolasjonssykehus etter modell av de Leger Uten Grenser bruker. Vi håper å være i gang med behandling av pasienter i løpet av noen få uker, men det er vanskelig å si når vi vil være klare, sier hun på telefon fra Sierra Leone.

Søgne-kvinnen Siri Johanne Boye jobber til daglig som smittevernlege ved Sørlandet sykehus. I begynnelsen av august dro hun til ebola-rammede Sierra Leone for å jobbe med pasienter smittet av viruset. Etter en tid med mye venting håper hun at ting snart vil være på plass. I mellomtiden går dagene med til planlegging, møtevirksomhet både internt i teamet og med WHO, samt klargjøring av utstyr og dokumentasjon av forhold.

Siri Johanne Boye tar forholdsregler for å unngå smitte i epidemiherjede Sierra Leone. Foto: Røde Kors

— Nå jobber jeg med å støtte det lokale sykehuset med pasientsortering. Under epidemier er det viktig å finne de pasientene som er rammet av ebola blant andre syke, sier Boye.

Rastløs

Søgne-kvinnen vedgår at det kan være fortvilende med all ventingen.

— Jeg er jo lege, jeg ønsker å jobbe nært med pasientene. Jeg vil hjelpe. Da kan en bli både utålmodig og rastløs. Men hele teamet prøver å holde oss i aktivitet og bidra med det vi kan, sier hun.

Som smittevernlege har hun også spesielt ansvar for personellsikkerhet og pasientflow i sykehuset Røde Kors bygger. Når feltsykehuset åpner må det foreligge tydelige planer for hvordan de som jobber der selv skal beskyttes mot smitte, hvilke pasienter som skal prioriteres, og hvilke medisiner og behandling som skal gis. Sammen med teamet har Boye ansvar for opplæring av personale og organisering av materiell.

— Det er Sierra Leone Røde Kors som har bedt oss komme ned og hjelpe. Vi samarbeider med dem lokalt, og på deres premisser. De er mange og vi er få, sier hun.

Forholdsregler

Det er nødvendig med visse forholdsregler for å unngå smitte i det ebolaherjede området. De forsøker så godt det lar seg gjøre å unngå store folkeansamlinger, og bor på enerom for å ha nok avstand.

— Du blir veldig flink til å vaske hendene her, og dusjer flere ganger til dagen. I tillegg har vi alltid med oss smittepakke med hansker, heldekkende dress og munnbind med visir når vi er ute på tur. Den har vi heldigvis ikke fått bruk for ennå, sier Boye.

Hun opplever lokalbefolkningen som særdeles kunnskapshungrige.

— De er ivrige etter å lære mest mulig, slik at de både kan beskytte seg selv, og hjelpe andre. Det oppleves veldig meningsfylt å få bidra i en slik situasjon, sier hun.

Hun beundrer måten lokalbefolkningen takler hele situasjonen.

- Jeg møtte noen sykepleiere som jobber på Kenewa-sykehuset. De har mistet 20 kolleger den siste tiden. Det gjør inntrykk. De er mange modige mennesker her. Lokalbefolkningen kjemper en krig mot en usynlig fiende. Ebolaen rammer dem, og de kan ikke bare dra hjem til trygge Norge om noen uker, slik som jeg kan, sier hun.