— Jeg har tatt på meg litt for mye. Og siden jeg er ung, har jeg nok vært opptatt av å vise at jeg kan, sier Celina Hagen (23).

Hun ble valgt inn i kommunestyret i Vennesla i 2011 og er nå leder av lokallaget. Hun leder også lokallaget og et kvinnepolitisk nettverk i KrF.

Celina Hagen forteller om en svært hektisk hverdag.

— Da jeg ble valgt som lokallagsleder, var det mye fokus på min unge alder. Jeg følte hele tiden jeg måtte prestere, og ble aldri helt fornøyd med arbeidet jeg gjorde. Det var vanskelig å kjenne sine begrensninger, noe som førte til at jeg alltid var tilgjengelig. I perioder hadde jeg klokkealarm på telefonen for å overvåke media tidlig om morgenen, og jeg kunne fint finne på våkne mitt på natta for å svare på e-post.

Hun er nå sykmeldt fra politikken og tar pause fra elle sine verv fram til høsten.

— Jeg har gått lei, og i dag er jeg ikke noen god representant for KrF.

Politisk talent

Celina Hagen har blitt omtalt som et av de lovende unge KrF-politikerne i landsdelen og blitt nevnt både som fremtidig ordfører og stortingsrepresentant. Blant andre har fungerende partileder Dagrun Eriksen skrytt av Celina Hagens ferdigheter.

— Det er selvsagt veldig hyggelig. Men samtidig har jeg fått dårlig samvittighet, for det er ikke sikkert jeg har sånne ambisjoner slik situasjonen er akkurat nå.

I 2011 ble Celina Hagen valgt inn i kommunestyret i Vennesla. Hun er nå lokallagsleder i Vennesla og leder av programkomiteen. Her fra et møte i lokallaget i 2012 der Vennesla KrF skulle gi sin innstilling om hvem som skulle bli Vest-Agder kandidat til stortingsvalget. Celina Hagen kjempet for Dagrun Eriksen. Foto: Christian Storjord

Celina Hagen sier at hun ikke har plitt presset til mye arbeid fra politikerkolleger. De har heller oppfordret henne til å ta det litt mer med ro.

— Jeg er nok rammet av flink pike-syndromet. Det er heller jeg som har hatt høye forventninger til meg selv. De andre rundt meg har vært fornøyd med jobben jeg har gjort.

Åpen

Celina Hagen blir erstattet av sin vara i kommunestyret så lenge hun er borte. Trolig vil nestleder Tommy Ingebretsen fungere som lokallagsleder.

— Jeg har hatt dårlig samvittighet som må legge alt ansvaret over på partikollegaer fremover. Men jeg har valgt å være åpen om dette, fordi jeg har innsett at skal man være snill med andre og gjøre en god jobb, så må man først og fremst være snill mot seg selv og kjenne sine begrensninger.

Dagrun Eriksen fortalte før Stortingsvalget i 2005 om hvordan hun selv opplevde å bli utbrent.

— Det at Dagrun Eriksen som har hatt langt tyngre verv enn meg tidligere har stått frem å sagt at hun måtte ta en pause har gjort situasjonen lettere for meg.

Vil tilbake

Under valgkampen var arbeidspresset størst, med over 20 timer arbeid i uka i tillegg til full jobb på National Oilwell. Selv om det roet seg etter valget, har det likevel blitt for mye.

— Det er en ganske kjedelig situasjon, men jeg vil gjerne ha energien tilbake. Jeg håper den kommer tilbake sammen med engasjementet.

— Du fortalte i fjor at omkostningen ved å være politisk engasjert var hets på nettet. Har det hatt noe å si for at du tar pause?

— Det har vært en del hets, men det har jeg blitt vant til. Og jeg har lært meg til å ikke bli så opphengt i det som blir skrevet, så det er ikke noen hovedårsak.

Glad for åpenheten

Ordfører Torhild Bransdal setter pris på at Celina Hagen velger å være åpen om hvorfor hun må ha en pause.

— Vi skulle selvsagt hatt henne med i arbeidet fremover, men det er flott at hun ser situasjonen og at hun er åpen om den. Mange velger å bare forsvinne, og så kommer spekulasjonene, sier Torhild Bransdal (KrF), ordfører i Vennesla.

— Hva betyr det for lokallaget at hun nå trekkers eg tilbake?

— Det viktigste nå er at vi tar vare på Celina. Jeg er veldig glad for at hun ser signalene og har stoppet i tide. Vi skulle selvsagt hatt henne med oss, men vi vil jobbe videre etter det programmet vi er valgt inn på.

Hun sier at det ikke er uvanlig at det blir for mye når lokalpolitikk skal kombineres med full jobb.

— Det kan skje med mange. Celina har vært veldig på tilbudssiden og stått veldig på både lokalt og nasjonalt, og så har arbeidsmengden blitt for stor.